Rendkívüli áttörés: 90 százalékos hatékonyságú COVID-oltást fejlesztettek ki
Nagyon hamar engedélyezhetik az első koronavírus-oltóanyagokat
Rendkívüli áttörés: 90 százalékos hatékonyságú COVID-oltást fejlesztettek ki

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 09.
Az oltóanyag fejlesztői szerint a vakcina több, mint 90 százalékos hatékonyságot mutatott a vírusvédelemben, azokkal a tesztalanyokkal szemben, akik placebót kaptak. Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szakosodott mainzi Biontech és a New York-i központú Pfizer Lightspeed (Fénysebesség) nevű fejlesztési programja a világjárvány első heteiben kezdődött.

Kiemelték: tovább folytatják a munkát és azzal számolnak, hogy november harmadik hetében lesz elég adatuk ahhoz, hogy kiváltsák az amerikai szakhatóság (Food and Drug Administration - FDA) rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához (Emergency Use Authorization - EUA).

Mint írták, az idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2 elnevezésű oltóanyagból.  

A klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisa július 27-én kezdődött. Az oltás mindkét dózisát a fejlesztési program 38 955 résztvevője kapta meg.

Az adatok egy külső, független testület (Data Monitoring Committee  - DMC) előzetes elemzése alapján azt mutatják, hogy az oltás

a beadás utáni 28. naptól védettséget biztosít az új típusú koronavírus által okozott betegségtől.

Ez az eredmény "az innováció, a tudomány és az egész világra kiterjedő együttműködés győzelme" - idézték a közleményben Ugur Sahint, a Biontech társalapító-vezérigazgatóját.  

A Németországba Törökországból bevándorolt szakember a többi között rámutatott, hogy a DMC előzetes elemzése éppen a SARS-COv-2-járvány második hullámának közepette készült el. Ez még inkább kiemeli annak jelentőségét, hogy a fejlesztés a világjárványból a "normalitásba" visszavezető utak egyikét jelentheti - fogalmazott.

A vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet áprilisban adta meg az engedélyt az oltóanyag emberi tesztelésére.

Az Egyesült Államokban májusban kezdődtek a klinikai tesztek.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

“Azt mondanám ez egy történelmi pillanat. Ilyen még sosem történt. Először is hihetetlen az, hogy a világnak egy ilyen szörnyű helyzettel kellett szembenéznie, mint a világjárvány, illetve, hogy ennyire rövid idő alatt el tudtuk végezni, amihez általában évek kellenek”

- nyilatkozta Kathrin Jansen, a Pfizer vakcinakutatási és fejlesztési igazgatója. 

A pfizer 44 ezres tesztelése során eddig összesen 94-en kapták el a Covid-19-et, akik azelőtt nem voltak megfertőződve. Közülük kevesebb, mint kilenc esetben érintett a betegség olyan személyeket, akik két oltást is kaptak, és ez a fejlesztők szerint erős jele annak, hogy hatékony az oltóanyag. 

“Az eredmények elég jók, sőt, fantasztikusak",

mondta Anthony S. Fauci, az amerikai Nemzeti Allergológiai és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója, hozzátéve, az eredmények a Moderna cég által fejlesztett vakcinára való tekintettel is ígéretesek, lévén, hogy a cég hasonló technológiát használ, így akár rövid időn belül két működő oltóanyag is piacra kerülhet. 

Az oltásról Donald Trump amerikai elnök is posztolt a Twitteren:

"hamarosan jön a vakcina, a jelentések szerint 90 százalékos hatékonyságú. Ez nagyszerű hír!"

 

(MTI/The Washington Post/Hetek)

hetek
Előfizetési nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!