Háborús propaganda: felháborodást keltett Zelenszkijék ukrajnai divatfotó-sorozata
Háborús propaganda: felháborodást keltett Zelenszkijék ukrajnai divatfotó-sorozata

Az ukrán first lady egy szétlőtt helikopter előtt, katonák gyűrűjében.(Forrás: Youtube/El Universal)

2022. 07. 28.
Az ukrán elnöknek és feleségének az Ukrajnában dúló háború kellős közepén még arra is van ideje, hogy pózoljon, sminkeljen, többször ruhát cseréljen, és a romok között fotózkodjon egy divatmagazin októberi címlapjához.

A fotókat Annie Leibovitz világhírű portréfotós készítette Volodimir Zelenszkijről és Olga Zelenszkáról.

A képek a Vogue októberi számában fognak megjelenni, és látható köztük olyan, melyen az ukrán elnök és felesége fogja egymás kezét az elnöki rezidencia luxuskörülményei között, Olga Zelenszka a lépcsőn ül egyedül, homokzsákhalmok mellett háttérben egy fegyveres őrrel, de pózolt egy szétlőtt helikopter előtt is, teljes felszerelésben lévő katonák gyűrűjében.

 

Ami viszont nem látható a fotókon, az az óvóhelyeken élő civil lakosság, az éppen harcoló katonák, vagy az otthonaikból menekülők. Ehelyett a Vogue címlapján az ukrán first lady fotója fog szerepelni, “A bátorság portréja” címmel.

Leibovitz Twitter-oldalán, ahol közzétette a portrékat, a felhasználók többsége felháborodott a fotók láttán. Sokan kifogásolták, hogy miért nem az önkénteseket, a civileket vagy a segélyt osztókat fotózzák, és miért nem egy ukrán fotóst kértek fel a Vogue fotósorozatának elkészítésére.

Amíg mi 60 milliárd dollárt küldünk Ukrajnának segélyként, Zelenszkij a Vogue magazinnaK fotózkodik. Ezek az emberek
azt gondolják, hogy balekok vagyunk”

- reagált a képekre Lauren Boebert amerikai republikánus képviselő.

“Semmi sem harsogja jobban az igazi küzdelmet, mint a háború közepén készült Vogue-fotósorozat” - írta egy ausztrál újságíró.

“Milyen borzalmas PR-kampány!” - kommentálta a fotókat egy Twitterező.

Komolyan? Ezzel komolytalanná teszik a tragédiát. Tiszteletlenség az áldozatokkal szemben. Szolidáris vagyok az ukrán néppel, de a sznobizmusnak ez a bemutatása sértő”

- írta egy Twitter-felhasználó.

“Miért? Miért kellett elkészíteni ezeket a fotókat? Hogyan lehetséges az, hogy egy háborút egy hollywoodi kasszasikerhez hasonlóan reklámoznak? Nem tudom értelmezni ennek a fotósorozatnak az időzítését…” - reagált egy másik Twitterező.

(The Blaze / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!