Grandiózus múmiafelvonulást szervezett Kairó a hétvégén
Összesen 22 fáraó múmiáját és 17 szarkofágot szállítottak új helyükre a példátlan parádén
Grandiózus múmiafelvonulást szervezett Kairó a hétvégén

Forrás: Youtube/Experience Egypt

2021. 04. 06.
Ősi egyiptomi fáraók mumifikált testeit és szarkofágait szállították új "otthonukba" a hétvégén Kairó utcáin öt kilométeres, zenészekkel és előadóművészekkel kísért ünnepi parádé keretében, melyen az egyiptomi nép és történelem nagyságát igyekeztek a példátlan esemény keretében demonstrálni.

A 18 fáraó és 4 királynő múmiái az egyiptomi régészeti és turisztikai minisztériuma által megrendezett "Fáraó arany parádéja" keretében volt helyükről, az Egyiptom Múzeumból költöztek új otthonukba az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumába, Egyiptom első iszlám fővárosába, al-Fusztatba.

Az eseményt rendkívül szigorú biztonsági előírások mellett bonyolították le naplementekor.

A 22 múmia mellett 17 királyi szarkofágot is átszállítottak szekerek és lovak kíséretében. Az egyórás parádén 21 díszlövés is eldördült, és fellépett az egyiptomi katonazenekar. A múmiákat speciális díszes járműveken szállították, melyeken ősi egyiptomi hieroglifákkal és arabul is fel volt írva nevük.  

Mindegyik mumifikált testet egy oxigénmentes nitrogénkapszulába helyezték, hogy megóvják őket attól, hogy a pára, baktériumok, gombák vagy bogarak kárt tegyenek bennük. Ezután a kapszulákat puha anyaggal vették körbe a szállításból adódó vibráció és nyomás kiegyenlítésére.

A múmiák mellett szállították minden egyéb tárgyaikat is, amit mellettük találtak feltárásuk során. 

(CNN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!