Furcsa rádiójelet vettek a Naphoz legközelebbi csillag irányából
A Breakthrough Listen Project tudósai szerint 1977-óta ez a második potenciálisan földön kívüli életre utaló jel, amit fogtak
Furcsa rádiójelet vettek a Naphoz legközelebbi csillag irányából

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 18.
A földön kívüli élet után kutató tudósok rövid rádiójelet vettek a Procima Centauri irányából, ami a Naphoz legközelebb fekvő csillag, és egyikük kijelentette, az 1977-ben észlelt jelek  óta ez az első komolyan vehető rádiójel, ami földön kívüli életre utalhat.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A keskeny rádióhullámot 30 órás megfigyelés során észlelte az ausztráliai Parkes-távcső tavaly áprilisban és májusban.

A Breakthrough Listen Project tudósai, akik idegen életformák után kutatnak az űrben rádiós teleszkópokon keresztül, megjegyezték, hogy véleményük szerint a Földtől négy félévnyire fekvő Proxima Centauri csillagnak két olyan bolygója is van, egy Jupiter-szerű gázóriás és egy Proxima B nevet viselő kőbolygó, ami élhető zónában helyezkedik el.

Véleményük szerint a Proxima B egy Föld-szerű köves világ, ami a csillag élhető zónájában kering, tehát akár folyékony halmazállapotú víz is elképzelhető a bolygón, bár, mivel a csillag "vörös törpe" a lakható zóna nagyon közel van, és ez azt jelenti, hogy intenzív sugárzásnak van kitéve, így nem valószínű, hogy bármely civilizáció képes lenne kialakulni - legalábbis a felszínen. 

Pete Worden, a Breakthrough Initiatives igazgatója óvatosságra intett a rádiójellel kapcsolatban, ami szerinte valószínűleg földi forrásokhoz köthető, bár hozzátette, erre még nincsen kielégítő bizonyíték.

Lewis Dartnell a Westminster Egyetem asztrobiológusa a Guardiannek elmondta:

"Olyan régóta kerestük az idegen életet, és az a gondolat, hogy a küszöbünkön, a legközelebbi csillagrendszerben bukkanhat fel, valószínűtlenségeket valószínűtlenségekre halmoz. Annak esélye, hogy a galaxis egyetlen két civilizációja egymás szomszédja lehet, 400 milliárd csillag között, abszolút feszegeti az ésszerűség határait."

(Daily Wire/Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!