Tévedés, hogy a betlehemi csillag tér vissza most karácsonykor
A Jézus születésének történetében említett "csillagnak" számos tulajdonsága ellentmond annak, hogy bolygóegyüttállásról lett volna szó
Tévedés, hogy a betlehemi csillag tér vissza most karácsonykor

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 16.
Az elmúlt hetekben röppent fel a hír, hogy ritka fényjelenségnek lehetünk majd tanúi: december 21-én ugyanis a Jupiter és a Szaturnusz olyan mértékben fogja megközelíteni egymást, hogy egy nagy fényes csillagnak fog látszani. Sokak szerint a Jézus születése előtt feltűnő csillag tér vissza, azonban ezt az elméletet számos bibliakutató vitatja.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Pár héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a két bolygó különleges együttállására, ahol a téli napforduló idején a Jupiter és a Szaturnusz mindössze 6 ívpercre lesz egymástól, így szabad szemmel egy nagyon fényes csillagként lehet majd látni december 21-én, röviddel karácsony előtt. 

A 18. század óta nem volt példa ilyenre és hasonló csillagászati jelenség legközelebb csak 2080-ban lesz.

Kepler és a betlehemi csillag

Johannes Kepler német csillagász és asztrológus szerint a betlehemi csillag egy természetes fényjelenség volt: kiszámolta, hogy Jézus születése táján valamikor a Jupiter és a Szaturnusz együttállása hozhatta létre az "új", különösen fényes csillagot.

Kepler Jupitert a királyi hatalom, a Szaturnuszt pedig Izrael csillagának tartotta, nem volt nehéz szerinte rájönniük a keleti bölcseknek, hogy megszületett a zsidók királya.

Elméletét azonban sokan vitatják.

Az elmélettel kapcsolatos teológiai és csillagászati aggályokat Ruff Tibor teológus foglalta össze a Hetek egy korábbi cikkében:

Két éven keresztül látszott?

A bibliai történet szerint a fényjelenségnek két év alatt többször is jelentkeznie kellett, mivel Heródes magához vívta a napkeleti bölcseket és miután kifaggatta őket a csillag megjelenésének idejéről, úgy döntött, annak érdekében hogy biztosan végezzen a "zsidók királyával", Betlehem környékén minden két éven aluli gyermekkel végez.

"Heródes titkon hívatván a bölcseket, szorgalmatosan megtudakolta tőlük a csillag megjelenésének idejét...kiküldvén megöletett Betlehemben és annak egész környékén minden gyermeket, két esztendőstől és azon alól, az idő szerint, amelyet szorgalmatosan tudakolt a bölcsektől."

Lehetetlen, hogy a két bolygó együttállása két éven át tartson, megszűnjön, majd újra létrejöjjön.

Intelligensen mozgó fény volt

A Jupiter és a Szaturnusz együttállása, melyet most is csupán néhány napra jeleznek a csillagászok úgy, hogy egy csillagnak tűnik az égben, nem tudta volna produkálni a Jézus születésének helyéhez vezérlő, mozgásban levő égi jelenséget. 

"És ímé a csillag, amelyet napkeleten láttak, előttük megy vala mindaddig, amíg odaérvén, megállt a hely fölött, ahol a gyermek volt."

Bár az előfordulhat, hogy a bolygók mozognak és megállnak, két bolygó szinkronban erre nem képes, főleg nem úgy, hogy először kelet-nyugati (Perzsiából Izraelbe), majd észak-déli irányban (Jeruzsálemtől Betlehembe) mozognak.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!