Friss felmérés: Oroszország és Fehéroroszország után Magyarországot tartják a legellenségesebb államnak az ukránok
Friss felmérés: Oroszország és Fehéroroszország után Magyarországot tartják a legellenségesebb államnak az ukránok

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 03. 06.
A Rating Group nevű szervezet az ukrán emberek véleményét próbálta feltérképezni az EU-hoz, valamint a NATO-hoz való csatlakozás terén, de úgy tűnik, számunkra, magyarok számára ezeknél is érdekesebb adatokkal szolgál a kutatás.

Az ukrán szervezet felmérése ugyanis arra is kiterjedt, hogy vajon milyen az egyes külföldi államok megítélése az ukránok körében, és mint kiderült:

  • a legpozitívabban Lengyelországhoz, Litvániához, az Egyesült Királysághoz, valamint az Egyesült Államokhoz állnak,
  • a legkevésbé pedig Oroszországgal, Fehéroroszországgal, Magyarországgal, illetve Kínával szimpatizálnak az ukránok – ebben a sorrendben.

A hazánk és Ukrajna közötti kapcsolatok már jóval a háború kitörése előtt, 2017-től kezdtek megromlani, elsősorban Kijev kisebbségellenes törvényei miatt, melyek jelentősen aláásták – egyebek mellett – a magyar etnikumhoz tartozók kisebbségek jogait – például a nyelvhasználat, illetve az anyanyelvű oktatás terén.

Mintegy 150 ezer magyar embert érintenek Ukrajnában az előbbi kisebbségpolitikai lépések, a többi nemzetiségről nem is beszélve. 

A felmérés szerint egyébként a megkérdezett ukránok 87 százaléka támogatja az uniós, és 86 százalék a NATO-hoz való csatlakozást.

(Magyar Nemzet / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!