Figyelem: csalók vadásznak banki adatokra, ha ilyen sms-t kap, ne nyissa meg
Figyelem: csalók vadásznak banki adatokra, ha ilyen sms-t kap, ne nyissa meg

Fotó: Hetek

2022. 09. 02.
Kollégánk is kapott egy magyar tulajdonú pénzintézet nevében olyan szöveges üzenetet, amiben egy orosz domainű adathalász oldalra vezető link található. A Takarékbank a Heteknek megerősítette, hogy nem ők küldték az sms-t. 

Ismét csalók próbálkoznak azzal, hogy adathalász oldalakon keresztül banki adatokat szerezzenek meg jóhiszemű számlatulajdonosoktól. Péntek reggel kollégánk kapott egy meglehetősen furcsa, nagyon rossz magyarsággal megírt szöveges üzenetet, amiben a következő állt:

„Takarékbank: Jogosulatlan tranzakció a számlájáról, a tranzakció tartott. Ha nem tette meg, kérjük, ellenőrizze adatait a tranzakció visszavonásához”

Majd egy tinyurl-es link következett. 

A linket bemásoltuk egy tűzfalvédett számítógép böngészőjébe, ami nem engedte betölteni a honlapot, és arra figyelmeztetett, hogy az alábbi webhely megpróbálhatja ellopni a személyes vagy pénzügyi információinkat, ezért lépjünk vissza az előző oldalra. 

A figyelmeztetésből az is kiderül, hogy a kibontott tinyurl-es cím egy orosz, .ru-s oldalra akar irányítani. 

adathalász
Forrás: hetek.hu

Kerestük az ügyben a Takarékbankot, aminek a nevében küldték az adathalász sms-t. Azt írták:

"A képen látható SMS üzenetet nem a Takarékbank küldte ki az érintetteknek. Arra kérjük azokat, akik ilyen üzenetet kaptak, hogy ne kattintsanak a linkre, azt hagyják figyelmen kívül, mivel adathalász üzenetről van szó."

AZ URL-CÍM KELTSEN GYANÚT!

Korábban már írtunk egy csomagküldős adathalász csalásról, akkor a rendőrség többek között azt tanácsolta, hogy az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és

amennyiben ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárják be.

Ebben a cikkünkben pedig arról írtunk, hogy mit kell tennie, ha véletlenül mégis rákattintott a csaló linkre. 

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!