Felmérés: az amerikai pásztorok több mint harmada nem hisz abszolút erkölcsi igazságban
A gyülekezetvezetők egy része szerint a magántulajdon miatt van gazdasági igazságtalanság
Felmérés: az amerikai pásztorok több mint harmada nem hisz abszolút erkölcsi igazságban

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 09. 08.
Az amerikai pásztorok hitélettel és a világ eseményeivel kapcsolatos vélekedését vizsgálta az Arizonai Keresztény Egyetem kulturális kutatóközpontja.

A felmérésben több mint harminc hitéleti kérdést vizsgáltak a gyülekezeti vezetők körében, és a kutatásból megállapítható, hogy az amerikai pásztorok harmada úgy gondolja, hogy az emberek kiérdemelhetik a mennybe kerülést azzal, hogy jó emberek és jó dolgokat tesznek.

Emellett a pásztorok harmada szerint a Szent Szellem nem személy, hanem inkább “Isten erejének a szimbóluma”, de olyan meglepő dolgokat is mondtak a keresztény közösségek vezetői, hogy az erkölcsi igazságok szubjektívek és az abortusszal kapcsolatban a Biblia álláspontja “homályos”.

Politikai kérdésekkel kapcsolatban a megkérdezettek több mint 30 százaléka szerint “a szocializmust kell előnyben részesíteni a kapitalizmussal szemben, és a magántulajdon létezése gazdasági igazságtalanságot szül”.

Az amerikai evangéliumi gyülekezetek pásztorainak a 43 százaléka nem hisz abban, hogy a személyes vagyon felhalmozása Istentől van, és ezeket a forrásokat Isten adja az ember számára azért, hogy az Ő céljaira használja fel.

A keresztény közösségek vezetőinek 39 százaléka már abban sem hisz, hogy van abszolút erkölcsi igazság, és úgy vélik, hogy “mindenkinek egyénileg kell a saját maga számára az igazságot meghatároznia”.

A pásztoroknak csaknem 40 százaléka szerint a legfontosabb az, hogy az emberek higgyenek, de az, hogy pontosan miben vagy kiben hisznek, kevésbé lényeges.

A legmegdöbbentőbb eredmény azonban az, hogy az evangéliumi gyülekezetek pásztorainak a 30 százaléka nem hisz abban, hogy az üdvössége a bűneinek a megvallásán és Jézus Krisztus megváltóként való elfogadásán alapulna.

A kutatók szerint ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy “nő a kultúra és a politika befolyása az egyházban”.

A pásztorok szellemi szokásainak vizsgálatakor egyértelművé vált, hogy a nagy részük nem él rendszeresen szellemi életet. Összefüggést lehet felfedezni a pásztorok bibliai gondolkodásának és
a Bibliaolvasás, az imádkozás és a megvallások végzése között”

- mondta a kutatás vezetője.

George Barna szerint viszont azoknak a pásztoroknak van a legkövetkezetesebb bibliai hite, akik napi szinten szellemi életet is élnek.

(Christian Today / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!