Felmérés: a libanoniak, a törökök és az örmények voltak tavaly a legdühösebbek
Felmérés: a libanoniak, a törökök és az örmények voltak tavaly a legdühösebbek

Illusztráció - Tüntetők követelik a bejrúti katasztrófa felelőseinek megbüntetését.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 05.
A korrupció, a hatalmi elit döntései miatti gazdasági nehézségek, és a covid miatti lezárások dühítették fel leginkább az embereket világszerte – derül ki a Gallup felméréséből.

Az amerikai közvélemény-kutató cég azt vizsgálta a világ több mint száz országában, hogy a lakosság milyen érzelmi állapotban (düh, szomorúság, aggódás, boldogság, stressz stb.) volt 2021 végétől 2022 közepéig.

A felmérés alapján Libanonban, Törökországban, Örményországban és Irakban a megkérdezetteknek csaknem a fele azt mondta, hogy az előző nap nagy részét dühösen töltötte.

A libanoni lakosság felháborodásának több oka is van. Ahogy arról beszámoltunk, az atombomba-robbanásokat leszámítva a világ eddigi legnagyobb erejű robbanása rázta meg a bejrúti kikötőt két éve, amikor egy több száz tonna ammónium-nitrátot tartalmazó tároló felrobbant.

Az illetékesek felelősségre vonása azóta sem történt meg Libanonban, ezért többször is sor került tüntetésekre, melyek során az áldozatok családjai igazságszolgáltatást követeltek. Az országban emellett súlyos gazdasági és politikai válság is dúl, a lakosság 80 százaléka pedig mélyszegénységben él.

A Gallup felmérése szerint a libanoniak nemcsak dühösek az országukban uralkodó állapotok miatt, hanem 74 százalékuk stresszesnek, és 56 százalékuk szomorúnak vallotta magát. A válaszadók 64 százaléka emellett aggódott is a körülmények miatt.

A kutatás alapján Finnország, Mauritius, Észtország, Portugália és Hollandia lakossága érezte magát tavaly a legkevésbé felháborodva.

A hondurasi, indonéziai és panamai megkérdezettek 90 százaléka arról számolt be, hogy sokat mosolygott vagy nevetett előző nap. A legkevésbé vidámak az afgánok, a törökök, a nepáliak és a szerbek voltak.

(Alarabiya News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!