Felmérés: a hollandok kétharmada ideiglenesen leállíttatná a menedékkérők befogadását
Felmérés: a hollandok kétharmada ideiglenesen leállíttatná a menedékkérők befogadását

Illusztráció - 2016-ban még a rasszizmus és iszlamofóbia ellen tüntettek a hollandok.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 04.
A mintegy 28 ezer válaszadó 78 százalékát aggasztja a Hollandiában kialakult befogadási válság, ezért azt szeretnék, hogy a kormány ideiglenesen állítsa le a menedékkérők befogadását.

Sokakat aggaszt, hogy az ország legnagyobb menekültszállása, a Ter Apelben lévő regisztrációs központ hónapok óta túlzsúfolt, a menekültek pedig embertelen körülmények között élnek.

Emellett a menekültek elszállásolása további feszültségeket okoz az egyre szűkülő lakáspiacon, és többen igazságtalannak érzik, hogy a menekültek elsőbbséget élveznek a szociális lakásokhoz való hozzáférésnél.

A megkérdezettek 61 százaléka viszont támogatja a háború elől menekülők befogadását, de a válság megoldására irányuló kormányzati tervekkel kevésbé értenek egyet.

A holland kabinet olyan törvény előkészítésén dolgozik, amely arra kötelezné az önkormányzatokat, hogy származási országtól függetlenül fogadjanak be menekülteket. A felmérésben részt vevők 55 százaléka ellenzi ezt az elképzelést.

A megkérdezettek 69 százaléka azt támogatná, hogy a kormány ideiglenesen állítsa le a menedékkérők befogadását, de Eric van der Burg menekültügyekért felelős államtitkár szerint ez ellentétes a nemzetközi joggal és a holland idegenrendészeti törvénnyel is.

A holland kormány több hónapja tartó válsághelyzettel néz szembe, ugyanis nem tud elegendő férőhelyet biztosítani az országba érkező menekülteknek, így a helyhiány miatt élhetetlen körülmények alakultak ki a menekültközpontokban, és egy menekültjogi szervezet perrel fenyegeti a hágai vezetést.

A menekültügyi válsághelyzetet az is súlyosbítja, hogy az országos menekültügyi ügynökség kapacitás- és munkaerőhiánnyal küzd. A helyi lapok szerint a szervezet az összeomlás szélén áll, mintegy ezer betöltetlen munkahellyel.

Hasonló a helyzet a holland bevándorlási hivatalban is, ahol nincs elég pénz és munkaerő ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön, így a menedékkérelmek elbírálása már régóta akadozik.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!