Felhőkarcolók helyett pálmafák: majdnem félmillió New York-i „menekült el” a városból a covid alatt
Felhőkarcolók helyett pálmafák: majdnem félmillió New York-i „menekült el” a városból a covid alatt

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 05. 22.
Az Egyesült Államok legnagyobb városa, New York elveszítette lakossága több mint 5 százalékát, 468 ezer embert 2020 áprilisa és 2022 júliusa között - derül ki az amerikai adatnyilvántartó hivatal összegzéséből.

Még ennél is nagyobb mértékben csökkent San Francisco lakossága, amelyet a járvány idején a lakosainak a 7,5 százaléka hagyott hátra.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A nagymértékű lakosságvesztés ellenére New York továbbra is messze a legnépesebb amerikai város mintegy 8,3 millió lakosával. Második helyen Los Angeles áll 3,8 millió, a harmadikon pedig Chicago 2,6 milliós népességgel a tavaly júliusi felmérés szerint.

Mindkét város veszített lakosságából 2020 tavasza óta, de ez a hivatalos adatok szerint nem érte el a 100 ezer főt.

Az Egyesült Államok öt legnagyobb településének listáján szerepel még Houston, ahol tavaly júliusban 2,3 millió ember élt, vagyis a járvány első évében elveszített lakosságát 2022 közepére vissza tudta szerezni.

Az USA ötödik legnagyobb városa az Arizona állambeli Phoenix több mint 1,6 millió lakosával. A nagyvárosok lakosságvesztése a járvány első éveiben volt a legnagyobb.

Az Egyesült Államok államai közül a legtöbben Floridát veszik célba új lakóhelyként. Az ország délkeleti, óceánparti államába a járvány kezdete óta 655 ezer ember költözött át az ország különböző részeiből.

A floridai közlekedési hivatal szerint 124 ezren New York-i rendszámtáblájukat cserélték le az új lakóhelyüknek megfelelőre.

előfizetés

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!