„Ez nem helyénvaló” - Számon kérte a kínai elnök a médiának való szivárogtatásért Justin Trudeau-t
„Ez nem helyénvaló” - Számon kérte a kínai elnök a médiának való szivárogtatásért Justin Trudeau-t

Forrás: Youtube/ CBC News: The National

2022. 11. 17.
Hszi Csinping a G20-csúcstalálkozón konfrontált a kanadai miniszterelnökkel, miután kanadai tisztviselők megosztották a sajtóval a kínai elnökkel történő egyeztetés részleteit.

Justin Trudeau a napokban aggodalmát fejezte ki a csúcstalálkozó során amiatt, hogy Kína beavatkozik Kanada belügyeibe, miután a kanadai rendőrség kémkedéssel vádolt meg egy kutatót, aki az ország legnagyobb energiatermelő vállalatánál dolgozik.

A férfi a kanadai rendőrség információi szerint üzleti titkokat próbált ellopni és Kínának átadni. Trudeau korábban már többször beszélt arról, hogy Kína azon dolgozik, hogy aláássa a kanadai demokráciát.

A kínai elnök a napokban történt találkozó után, a G20-csúcstalálkozó szünetében félrehívta Justin Trudeau-t, és tolmácsa segítségével számon kérte a kanadai kormányfőt, mert Hszi Csinping szerint “nem volt helyénvaló” dolog megosztani a sajtóval a kétoldalú találkozón elhangzottakat.

Mindent, amiről egyeztettünk, kiszivárogtattak
az újságnak. Ez nem helyénvaló, és a beszélgetés sem így zajlott”

- mondta a kínai elnök, aki szerint a diplomáciának nem így kellene működnie, és megkérdőjelezte Trudeau őszinteségét.

A kanadai elnök azt válaszolta, hogy az ő országában hisznek a nyílt és szabad párbeszédben, és továbbra is arra fognak törekedni, hogy konstruktívan dolgozzanak együtt a felek, “de lesznek dolgok, amikben nem fogunk egyetérteni”.

Hszi Csinping nem hagyta, hogy Trudeau befejezze a mondanivalóját, és a szavába vágva csak annyit tett hozzá, hogy “először a feltételeket kell ehhez megteremteni”.

(Guardian / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!