Ez az amerikai választás legfontosabb kérdése: Bidenék mégsem képesek válaszolni rá
Hiába teszi fel nekik ugyanazt a kérdést egy sor újságíró és politikus
Ez az amerikai választás legfontosabb kérdése: Bidenék mégsem képesek válaszolni rá

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 10. 08.
Bőven érheti kritika a megválaszolatlan és kikerült kérdések terén mind a két tábort az amerikai választási kampányban, mégis a sok égető kérdés közül egy különösen kiemelkedik, és erre a demokrata oldal nem hajlandó válaszolni többszöri próbálkozás ellenére sem. A kérdés egyszerű: Biden győzelme esetén felrúgják-e az amerikai demokrácia 150 éves hagyományát, és szembemennek-e a hatalmi ágak szétválasztásának elvével azzal, hogy felduzzasztják a nemzet legfontosabb testületének, a Legfelsőbb Bíróságnak a helyeit. A válaszadás szisztematikus megtagadása csak egyet jelenthet.

Amióta Ruth Ginsburg szélsőségesen liberális abortuszpárti legfelsőbb bíra elhunyt, az foglalkoztatja az amerikai közvéleményt, hogy vajon mi lesz a Legfelsőbb Bíróság sorsa. A testület kétségkívül a legfontosabb intézmény az Egyesült Államokban, tekintve, hogy tagjait nem négy évre, hanem egy életre választják, viszont döntéseivel akár a többségi társadalom véleményével szembemenve évtizedekre meghatározhatják az ország sorsát. Így tettek az elmúlt években az abortusz és a homoszexuális házasság tekintetében is többek között, minden tiltakozás ellenére. Ruth Ginsburg helyének megüresedésével a Trump-adminisztráció előtt történelmi lehetőség adódott, 50 év elteltével végre egyértelműen és hangsúlyosan konzervatív többsége lehet a 9-tagú testületnek. Ehhez persze sikerre kell vinni az amerikai elnök jelöltjének, Amy Coney Barrett szenátusi elfogadását. 

Nem véletlen, hogy a demokrata oldal, köztük a Biden-Harris adminisztráció is azt hangsúlyozza, hogy szerintük ennyire közel a választás napjához nem szabadna már ekkora horderejű döntést meghoznia a jelenlegi szenátusnak és kormánynak, hanem az amerikai választókra kellene bízni, hogy az elnök megválasztásával ezt a döntést is befolyásolják. A republikánusok érve ezzel szemben az, hogy semmilyen jogszabály nem mondja ki, hogy az elnök megszűnne elnöknek lenni ciklusának negyedik évében, így a választói felé is kötelessége, hogy ezt a döntést, ameddig ő van a pozícióban, meghozza.

 

Tekintve, hogy Trumpnak minden esélye meg van arra, hogy jelöltjét még a november 3-ai választás előtt elfogadják, a demokrata oldalról más felvetések is szóba kerültek. E szerint Joe Biden és Kamala Harris győzelme esetén az új kormány azzal ellensúlyozná a konzervatív többségű Legfelsőbb Bíróságot, hogy nemes egyszerűséggel hozzápakolnának még néhány bírói széket a testülethez, így a 6-3 arányú konzervatív többséget adott esetben 6-9-es liberális többségre változtassák. Ez több szempontból is problémás. Leginkább abból az aspektusból, hogy olyan 150 éve nem látott történelmi precedenst teremtene, amivel a végrehajtó hatalom alapvető befolyást szerezhetne a Legfelsőbb Bíróság kénye-kedve szerinti alakításával, duzzasztásával, csökkentésével, -  ezzel súlyosan megsértve a demokrácia alappillérét, a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. 

Választói szempontból tehát még az amerikai elnök következő négy évre történő megválasztásánál is fontosabb kérdés, hogy vajon hogy alakul az ország legfontosabb testületének összetétele. Erre a rendkívül egyszerű és életbevágóan fontos kérdésre nem hajlandó válaszolni a demokrata páros, Joe Biden és Kamala Harris. Hiába kérdezték őket sajtótájékoztatókon, nyilvános rendezvényeken, levélben és a televízióban. S persze a vitákon is, legutóbb például a tegnap esti alelnökjelölti vitán Mike Pence alelnök a kihívóját. Íme a videó: 

Az alelnöknek teljesen igaza van, a válasz kategórikus megtagadása nézők milliói előtt csak egyet jelenthet: a Biden-adminisztráció a demokrácia szabályait felrúgva egy életre megváltoztatná és liberális mederbe terelné az Egyesült Államokat. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!