Évtizedek óta nem látott káosz az USA déli határán: Biden tovább emeli a befogadható migránsok számát
Obama idején évi 110 ezer volt a befogadási plafon, ezt Trump 15 ezerre csökkentette
Évtizedek óta nem látott káosz az USA déli határán: Biden tovább emeli a befogadható migránsok számát

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 04.
62 500 főre megemeli az idei pénzügyi évben az Egyesült Államok által befogadható migránsok létszámának felső határát - jelentette be hétfői közleményében Joe Biden amerikai elnök. Hozzátette: "ez eltörli az előző adminisztráció által megállapított, történelmileg is alacsonynak nevezhető 15 ezer fős határt, amely nem tükrözte Amerika, mint menekülteket befogadó és támogató nemzet értékeit."

Donald Trump volt amerikai republikánus elnök hivatali ideje alatt folyamatosan csökkentették a befogadási plafont, amelyet

Obama idején 110 ezerre emeltek. Trump már 2017-ben 50 000 főben korlátozta a befogadható migránsok számát, 2018-ban évi 45 000-es kvótát állapított meg, amelyet először 30 000-re, majd 15 000-re csökkentettek.

Joe Biden közleményében elismerte, hogy ebben a pénzügyi évben nem érik el - az általa néhány hónappal ezelőtt megígért - 125 000 fős felső határt. Az elnök szerint ugyanis időbe telik, amíg újjáépítik "a menekültek tízezreinek befogadásához és támogatásához szükséges infrastruktúrát".

Elkötelezettségét fejezte ki ugyanakkor amellett, hogy az első teljes költségvetési éve alatt 125 000 főre fogja emelni a felső határt.

"Gyorsan dolgozunk az elmúlt négy év kártételeinek felszámolásán. 

Fontos, hogy ma megtegyük ezt az intézkedést, amellyel eloszlatjuk a kétségeket a világ menekültjeinek fejéből, akik annyit szenvedtek, és akik izgatottan várják új életük kezdetét"

- fogalmazott az elnök

Rengeteg kritika váltotta ki a sürgősségi rendeletet

Joe Biden április közepén sürgősségi elnöki rendeletben döntött arról, hogy nem változtat az elődje, Donald Trump által megállapított 15 000 fős felső korláton. A bejelentést követően saját pártja, a demokraták és a menekültügyi szervezetek részéről egyaránt sok kritika érte elnököt.

Trump a bevándorlást akarta korlátozni azzal, hogy az Egyesült Államok által befogadható menekültek számát minden korábbinál alacsonyabb szinten határozta meg.

Biden áprilisi döntését pedig arculcsapásként értékelték mindazok, akik abban bíztak, hogy a demokrata párti politikus eltörli elődje bevándorlást korlátozó intézkedéseit. Néhány nappal később a Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy

az elnök május 15-ig döntést hoz a plafon megemeléséről.

A menekültek befogadásának meghatározása az amerikai menekültügyi rendszernek pusztán az egyik eleme, és azokra vonatkozik, akik menedékkérelmük ellenőrzése alatt is külföldön vannak, és már regisztrált menedékkérőként érkeznek az országba. Az Egyesült Államok területére illegálisan belépő és ott menedékkérelmet benyújtó emberekre ez a plafon nem vonatkozik.

Biden politikája óriási káoszhoz vezetett a határon

Joe Biden hivatalba lépése után számos olyan kormányzati intézkedés született, amely arra ösztönözte a migránsokat, hogy elinduljanak az Egyesült Államok felé.

Biden hatályon kívül helyezte például Trump "Maradj Mexikóban" nevű intézkedését (amelynek értelmében a migránsoknak Mexikóban kellett volna kivárniuk kérelmük elbírálását), de leállította a határfal építését is, és úgy döntött, hogy a kísérő nélküli kiskorú migránsokat nem küldik vissza a határról.

Mindennek következtében évtizedek óta nem látott káosz és válsághelyzet alakult ki az Egyesült Államok déli határain.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!