Érvényes kísérlet nélkül búcsúzott az olimpiától a transznemű súlyemelő
Laurel Hubbard háromszor próbálta meg felemelni a 120-125 kilogrammos súlyokat, sikertelenül
Érvényes kísérlet nélkül búcsúzott az olimpiától a transznemű súlyemelő

Forrás: Twitter/New York Post

2021. 08. 02.
Új Zéland 43 éves transznemű olimpikon súlyemelője, Laurel Hubbard a hétfői megmérettetésen rendkívül hamar kiesett a női plusz 87 kilós versenyből, miután egymás után háromszor sem sikerült megemelnie a 120-125 kilogrammos súlyokat Tokióban. Bár korábban világbajnokságon már sikerült érmet nyernie, most a közelébe sem jutott a dolognak.

Hubbard először 115 kilóval tervezett kezdeni, de ellenfelei eredményét látva végül a 120 kilóval próbálkozott meg, ami első ízben kifogott rajta. Másodszor 125 kilós súllyal próbálkozott, és remegve, nagy erőlködés közepette vagyahogy fel is állt vele, azonban a próbálkozást a zsűri nem ítélte eredményesnek. Harmadjára szintén ugyanahhoz a súlyhoz állt oda, de már nem tudott vele felálni, háta mögé dobta azt.

"Ezzel Laurel Hubbard befejezte"

- jelentette ki a bemondó, és a transznemű sportoló éremszerzési reményeinek összetört szilánkjaival le is vonult a színpadról, integetve a többi versenyzőnek és a kameráknak.

Hubbard biológiailag férfi, és férfi súlyemelők ellen versenyzett, mielőtt "rádöbbent, hogy ő valójában nő" és engedélyezték neki a női megmérettetéseken való részvételt. A transznemű olimpikon 43 évével jóval idősebb, mint bármely versenyző társa. 

A döntés, hogy részt vehet a tokiói olimpián óriási felháborodást keltett.

Számos női sportoló és néhány híres feminista tiltakozott a sportágak gender identitáson és nem biológiai nemi identitáson alapuló szétválasztása ellen, kiemelve, hogy a nők előtt sok lehetőség bezáriula férfiak biológiai előnyei miatt, még akkor is, ha azok hormonterápián esnek is át. 

Anna Vanbellinghen női súlyemelő a Hubbard elleni versenyzést „rossz viccnek” minősítette.

"Megértem, hogy a sporthatóságok számára nem olyan egyszerű a józan észt követni... de a sportolók számára az egész rossz viccnek tűnik"

- mondta Vanbellinghem.

Hubbard ennek ellenére az Olimpiai Bizottság teljes támogatását élvezi. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi és tudományos igazgatója, Dr. Richard Budgett a múlt héten megdicsérte a transz súlyemelőt, majd kijelentette:

„mindenki egyetért abban, hogy a transznemű nők is nők”.

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!