Emberi jog lenne az abortusz? Magyarország is csatlakozott az amerikai tiltakozáshoz
32 ország írta alá az abortuszellenes, családbarát nemzetközi nyilatkozatot
Emberi jog lenne az abortusz? Magyarország is csatlakozott az amerikai tiltakozáshoz

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 24.
A 32 ország által aláírt Geneva Consensus Declaration, (genfi megegyezés) elkülöníti az abortuszhoz való hozzáférést a női jogok és egészség kérdésétől. A dokumentumban leszögezik, hogy a nőknek nincs nemzetközileg elismert joga a terhességmegszakításhoz, így azt a kormányoknak nem is kötelessége támogatni.

Az egyezményt összesen három európai ország írta alá: Fehéroroszország, Lengyelország és Magyarország.
Hazánkat Novák Katalin családügyekért felelős tárca nélküli miniszter képviselte az aláíráshoz vezető folyamat során. Magyarország egyike a nyilatkozat társszponzorainak is az Egyesült Államok, Egyiptom, Brazília, Indonézia, és Uganda.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Alex Azar egészségügyminiszter is részt vett az aláírási ceremónián, ahol világossá tették, a nyilatkozat a meg nem született életek védelmét és a család fontosságát igyekszik hangsúlyozni, miközben fontosnak tartja a terhesség művi megszakításának kérdését elválasztani az alapvető női jogok kérdésétől.  

Kritikusai szerint a deklaráció kevesebb, mint két héttel az amerikai elnökválasztás előtt Trump elnök legújabb arra irányuló kísérlete, hogy szövetségeket építsen a világ legnagyobb emberi jogsértőivel és autoriter rendszereivel. 

nemzetközi Emberi jog vagy nem az abortusz?

A Genfi Konszenzus nyilatkozat tulajdonképpen az ENSZ univerzális emberi jogi nyilatkozatát ellenzők koalíciójának hangját foglalja írásba. AZ ENSZ nyilatkozat ugyanis azt mondja ki, hogy az abortusz és az egyneműek házassága emberi jognak minősül a nemzetközi jogban, amit a legtöbb nyugati ország támogat. 

A jelen ellennyilatkozat jogilag nem kötelező érvényű, és semmilyen létező törvényt nem változtat meg, mégis többen, köztük a washingtoni Human Rights Campaign szervezet is, attól félnek, hogy a dokumentum „kárt fog okozni az LMBTQ embereknek és visszafordítja a nők és lányok reprodukciós egészséghez és szexualitásához való jogaival kapcsolatos globális konszenzust”. 

Amerikai kormánytisztviselők már májusban kritizálták az ENSZ-t, amiért állítólag az koronavírussal kapcsolatos sürgősségi finanszírozási alapot arra használták fel, hogy az abortuszt promotálják. 

(The Washington Post/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!