Eltörölné a karácsonyt Ukrajnában Zelenszkij párttársa, hogy helyette világi ünnepnapokról emlékezzenek meg
Eltörölné a karácsonyt Ukrajnában Zelenszkij párttársa, hogy helyette világi ünnepnapokról emlékezzenek meg

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 21.
Galina Tretyakova, a Nép Szolgája párt politikusa törvényjavaslatot nyújtott be, amely eltörölné az ortodox karácsonyt, mint nemzeti ünnepet Ukrajnában.

Tretyakova – aki ugyanannak a pártnak a képviselője, amelynek a tagjaként Volodimir Zelenszkij indult a választásokon évekkel ezelőtt – eltöröltetné az ortodox karácsonyt, mint nemzeti ünnepet, és helyette más, nem vallási ünnepeket vezetne be.

Ukrajnában január 7-én ünnepelték eddig a karácsonyt, ehelyett azonban a cseresznyevirágzás napjáról emlékeznének meg, illetve szeptember 21-ét tennék munkaszüneti nappá, amely Ukrajnának „az orosz katonai agresszió elleni győzelméről” és a békés élet ünnepléséről szólna.

A politikus azzal indokolta a kezdeményezés létjogosultságát, hogy olyan ukrán ünnepek létrehozása a cél, amelyek „megsemmisítik a gyarmati múlt örökségét a kulturális életben”.

Tretyakova már korábban is benyújtott ellentmondásos törvénytervezetet, két éve például az eutanázia volt a javaslata témája.

(CNE News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!