Elmarasztaltak egy magyar munkáltatót, amiért nem engedte be transznemű beosztottját a női mosdóba
Az alapvető jogok biztosa elrendelte a "jogsértő állapot" megszüntetését
Elmarasztaltak egy magyar munkáltatót, amiért nem engedte be transznemű beosztottját a női mosdóba

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 11. 25.
Az alapvető jogok biztosa megállapította: megsértette az egyenlő bánásmód követelményét a munkáltató, aki nem biztosította transznemű munkatársa számára a „nemi identitásának megfelelő” munkahelyi öltöző- és mosdóhasználatot - írta az LMBTQ-jogvédő szervezet, a Háttér Társaság csütörtök reggeli közleményében.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A közleményben szerint egy Petra nevű munkavállaló több éve dolgozott munkahelyén, amikor transznemű nőként coming-outolt.

Később nemváltoztató műtéteken is átesett.

A Háttér Társaság információi szerint többször is kérte munkaadóját, hogy ezentúl hadd használja a női öltözőt és mosdót, azonban ezt megtagadták tőle, miután munkatársainak többsége leszavazta a dolgot.

Ezt követően a magát nőként meghatározó biológiailag férfi munkatárs a Társaság segítségével az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatóságához fordult.

Megállapították, hogy a transznemű munkatárs 

hátrányt szenvedett el munkahelyén.

A határozatban elrendelték a jogsértő állapot megszüntetését, és kötelezték a munkáltatót, hogy valamilyen módon biztosítsa a transznemű munkavállalója számára a nemi identitását figyelembe vevő öltöző- és mellékhelyiség-használatot.

(Háttér Társaság/Hetek)

.
Előfizetői akció


 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!