Elhunyt Ennio Morricone
A legendás kétszeres Oscar-díjas olasz filmzeneszerzőt 91 évesen érte a halál
Elhunyt Ennio Morricone

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 07. 06.
Morricone élete során több, mint 550 filmhez írt kísérőzenét, ezek közül legismertebbek Sergio Leone különféle westernfilmjaihez írt remekművei. A legenda, aki a hírek szerint egy római kórházban, esés következtében szerzett sérülések miatt hunyt el, feleségét és szintén zeneszerző fiát, Andrea Morriconét hagyta hátra.

Legszeretettebb filmzenéi közé tartozik az:  Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf, Volt egyszer egy Vadnyugat, A profi, Volt egyszer egy Amerika, Polip, A misszió, Aki legyőzte Al Caponét, Az óceánjáró zongorista legendája, és A lator.

Az olasz filmzeneszerző 1928. november 10-én született Rómában, és hatévesen kezdett el zenét komponálni. Édesapjától – aki trombitán játszott – tanult meg kottát írni. Akkoriban ismert zenéket bontott szét és azokat saját szisztémája szerint összekapcsolva kisebb darabok születtek.

A római Santa Cecilia konzervatóriumban zenei tanulmányokat végzett és egyebek mellett trombitán tanult játszani.

Konzervatóriumi évei során Morricone kissé kilógott a sorból, mivel trombita szakos hallgatóként zeneszerzőnek készült és ezt a szándékát nem igazán nézték jó szemmel tanárai.

Először 1964-ben Sergio Leone kérte fel Egy maréknyi dollárért című alkotásához, hogy néhány betétdalnak készítse el a hangszerelését. Leone meghallgatott pár zenét tőle, majd erősen tiltakozni kezdett ellene. Viszont Morricone nem hagyta annyiban a dolgot és megmutatott egy számot, amit Peter Tevisszel rögzített (az "Un pugno di... West" című albumról) és ő hangszerelte, Leone rögvest meggondolta magát és megszületett az Egy maréknyi dollárért fütyülős nyitánya.

Morricone munka közben nem használta a zongorát. Nem a zongorajátékot osztotta szét hangszerekre, mint a legtöbb zeneszerző, hanem rögtön partitúrát írt. Módszerei közé tartozott még, hogy zenéinek magvát a film első nézése során, annak hatására még a vetítőteremben felvázolta és e köré írta meg a többi zenei részletet. Bár elismert és neves zeneszerző volt, mégis sokszor bírálták zenéit a kritikusok. 

A hatvanas és a hetvenes évek során Olaszországban nemigen készült film nélküle.

Akik eddig vele dolgoztak, azt állítják, hogy precizitása már szinte matematikai pontosságú volt, öntudatos, lelkiismeretes művész volt, és a keverőszobában ugyanúgy otthon volt, mint a karmesteri porondon. 

Magyar vonatkozásban jelentős, hogy több kontinenst érintő turnéjára a Győri Filharmonikus Zenekart kérte fel kísérőnek.
Sorra kapta a megbízásokat, bár pályája kezdetén elsősorban westernfilm-zeneszerzőként jegyezték meg nevét (egyik leghíresebb filmzenéjét az 1968-as Leone-rendezéshez, a Volt egyszer egy Vadnyugat című filmklasszikushoz készítette), számos más műfajban is maradandót alkotott a vígjátéktól a romantikus filmeken át a horrorokig.

Számtalan díjat nyert el kitűnő, egyedi műveivel, többek között két Oscar-, két Golden Globe- és egy Grammy-díjat is.

(Hetek)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!