Eldőlt: közös listával "bontaná le a rendszert" az ellenzék 2022-ben
A DK, a Jobbik, az LMP, MSZP, a Momentum és a Párbeszéd szövetségükben látják az esélyt egy kormányváltásra
Eldőlt: közös listával "bontaná le a rendszert" az ellenzék 2022-ben

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 20.
Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: "az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson" - közölte hat ellenzéki párt közös közleményben vasárnap az MTI-vel. Még novemberben jelentették be, hogy közös miniszterelnökjelöltet indítanak a parlament által megszavazott választási törvénybeli módosítások miatt.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Ahogy arról korábban is cikkeztünk, a parlament a közelmúltban több törvénymódosítást is elfogadott, többek között a választási törvénnyel kapcsolatosan is, mely megnehezítette a pártok listaállítását és támogatáshoz való jutását.

Ebből kifolyólag a legnagyobb ellenzéki pártok úgy döntöttek, hogy közös miniszterelnököt, illetve közös listát állítanak annak érdekében, hogy legyen esélyük a kormányváltásra. 

A Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt által jegyzett közleményben azt írták:

a közös listával a nemzet egységét kívánják kifejezni, amely egység egyszerre fogja elhozni a kormány- és a korszakváltást Magyarországnak.

A tájékoztatás szerint a pártelnökök vasárnapi döntésükkel kijelölték az összefogás kereteit.

Mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és közös listával szeretnék lebontani az Orbán-rendszert, "megadva a nemzetnek mindazt, amit a rendszerváltáskor megígértek neki: szabadságot és jólétet" - fogalmaztak.

Közölték: a pártelnökök elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is, amelyben kinyilvánítják, hogy szövetségük célja

"megteremteni a független, élhető és büszke Magyarországot."

Ennek érdekében a közös listát állító pártok vállalják, hogy csak olyan személyeket indítanak képviselőjelöltként, akik nem vettek részt korrupciós bűncselekményben és nem játszottak össze a Fidesszel, amely véleményük szerint még a válságban sem "segítő jobbot", bértámogatást nyújt a magyaroknak, helyette "az iparűzési adón keresztül vérezteti ki az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat", még tovább nehezítve a lakosság védelmét - írták.

A közlemény szerint a pártelnökök véget kívánnak vetni annak, hogy "a hatalom egymás ellen fordít magyart a magyarral". Vállalták a jólét és a társadalmi béke megteremtését, a közélet megtisztítását, a jogállamiság helyreállítását és a múlttal való szembenézést, beleértve az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát is.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!