Módosítaná a választási törvényt a kormány
Nehezítenék az önálló országos listaállítást, az ellenzék felháborodott
Módosítaná a választási törvényt a kormány

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 11.
Nemcsak a koronavírus-rendeletekről és arról az alaptörvény-módosításról volt szó a parlamentben tegnap éjszaka, amely kimondja: "az anya nő, az apa pedig férfi", de pár perccel éjfél előtt sikerült egy a választási törvénnyel kapcsolatos módosítási javaslatot is benyújtani, amely megnehezíti a pártok önálló országos listaállítását.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Az Egyes választási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be és Varga Judit igazságügyminiszter adta elő.

A javaslat többek között a pártok listaállítását és az általuk igénybevehető támogatások paramétereit változtatná meg. Szövege szerint

„(1) Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított."

A támogatással kapcsolatban pedig eltörölnék az eddig 27 körzetben jelöltet állítani tudó pártoknak jutó támogatást, így az ötven jelöltet állítók 30 százalékos, a nyolcvanat 45 százalékos, a minden körzetben állítók pedig 60 százalékos támogatásra jogosultak ezután.

Varga Judit azzal indokolta a módosítási szándékot, hogy a csupán állami pénzek begyűjtéséért induló kamupártok ellen igyekeznének így fellépni, és biztosítani, hogy csak valós társadalmi támogatottságú pártok állíthassanak országos listát, illetve kevesebb legyen a visszaélés.

Az elmúlt választáson ugyanis több törpepárt is meg tudta ezt tenni, tekintve, hogy eddig 50 helyett csak 27 körzetben kellett tudniuk egyéni jelöltet produkálni.

Az ellenzék nagy felháborodással fogadta a dolgot, nem csak azért, mert járványhelyzetben véleményük szerint nem ilyen kérdésekkel kellene foglalkozni, de azért is, mert ez szerintük ellehetetleníti az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását.

Szakértők szerint ezzel a kormány újabb lépést tesz a pártrendszer tömbösítése, illetve a brit-amerikai kétpártrendszer felé. 

hetek

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!