Közös miniszterelnök-jelöltet indít az ellenzék 2022-ben
A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd emellett 106 közös jelöltet is indít a választásokon
Közös miniszterelnök-jelöltet indít az ellenzék 2022-ben

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 16.
Az ellenzéki pártok tegnapi napon tartott gyűlésén megegyeztek arról, hogy a választási-törvény módosítása miatt közös miniszterelnök-jelöltet, és 106 helyi jelöltet indítanak a két év múlva esedékes választásokon, kiknek kilétét legkésőbb 2021. október 23-áig nyilvánosságra hozzák.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

A demokrata ellenzéki szövetség (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) pártelnökei közös nyilatkozatban jelentették be a döntést, mellyel a kormány leváltásának sikerében és politikai korszakváltásban reménykednek:

„A pártelnökök rögzítették, hogy elutasítják a Fidesz-rezsim által kezdeményezett választási szabálymódosításokat, és az Alaptörvény-módosításba bújtatott „közpénz-lopást”. A demokrata ellenzéki szövetség pártelnökei ugyanakkor kinyilvánították, hogy – bármit is fogad el az önkényuralmi rendszer parlamenti többsége – a megváltoztatott választási szabályokhoz alkalmazkodva győzelemre készülnek, és az Alaptörvény-módosítás mögé bújtatva ellopott közpénzt visszaszerzik”

- írják a közleményükben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány javaslata többek között a pártok listaállítását és az általuk igénybevehető támogatások paramétereit változtatná meg. Szövege szerint

„(1) Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított."

Az ellenzék nagy felháborodással fogadta a dolgot, nem csak azért, mert járványhelyzetben véleményük szerint nem ilyen kérdésekkel kellene foglalkozni, de azért is, mert ez szerintük ellehetetleníti az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását.

Az ellenzéki közlemény a Fidesz-kormány járványkezelését is támadta, mondván az „nem készült fel a járvány második hullámára, nem készítette fel az egészségügyi rendszert, elkésett és szűkmarkú intézkedésekkel próbálja kezelni a járvány társadalmi és gazdasági következményeit.”

A pártelnökök végül megerősítik, hogy közös programban határozzák majd meg alapértékeiket, melyek „iránytűként szolgálnak a demokrata pártok együttműködéséhez és későbbi közös cselekvéséhez. Az egyeztetési folyamatba bevonnak szakmai és civil szervezeteket, valamint szakszervezeteket.”

„A demokrata szövetség legkésőbb 2021. október 23-án – az előválasztások lebonyolítását követően – közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel áll a választók elé”

– zárják nyilatkozatukat az ellenzéki vezetők.

 (MTI-OS/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!