Elbúcsúzhatnak az Oscartól a "nem elég sokszínű" mozifilmek 2024-től
„Mellőzött kisebbségek” bevonása nélkül nem nyerhet senki
Elbúcsúzhatnak az Oscartól a "nem elég sokszínű" mozifilmek 2024-től

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 09.
Az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája bejelentette, hogy azon mozifilmek, amik a legjobb film kategóriában versenyezni akarnak, 2024-től négy követelmény közül minimum kettőnek meg kell majd felelniük, melyek Hollywood diverzitását hívatottak biztosítani. 

Az feltételekhez tartozik, hogy a film szereplői között legyen legalább egy főszereplő vagy jelentős mellékszereplő, aki valamilyen etnikai kisebbség tagja, a szereplők legalább 30 százaléka két „alulreprezentált” kisebbséghez tartozzon, vagy a film témája, központi története egy ilyen kisebbséghez tartozó üggyel foglalkozzon. 

A gyártási munkálatok során a film készítői között legalább két vezető szerepben alulreprezentált csoportokból érkező emberek tevékenykedjenek, és legalább egyikük etnikai kisebbséget képviseljen, illetve legalább hat másik stábtag jöjjön etnikai kisebbségi háttérből, vagy a stáb 30 százaléka legyen valamelyik mellőzött kisebbségi csoport tagja. 

Az Akadémia szerint a „mellőzött faji vagy etnikai kisebbségek” közé tartoznak az ázsiaiak, spanyolajkúak, feketék, bennszülött amerikaiak, közel-keletiek, észak-afrikaiak, bennszülött hawaiiak, vagy más csendes-óceáni sziget lakói. 

Ehhez jön hozzá az egyéb mellőzött kisebbségek listája, melyekből válogathatnak a rendezők: vagyis a nők, az LMBTQ+, mozgássérültek, szellemi fogyatékosok, süketek és nagyothallók.

 „Sokkal inkább nyitni kell, hogy a sokszínű globális népességet tükrözze mind a mozgókép, mind pedig az ahhoz kötődő néző tömeg. Az Akadémia elkötelezte magát arra, hogy létfontosságú szerepet játsszon abban, hogy mindez valósággá váljon. Hisszük, hogy ezek az elvárások katalizátorai lesznek egy hosszan tartó, alapvető változásnak az iparágban”

 

- nyilatkozták az akadémia vezetői. 

A döntéssel kapcsolatban Richard Grenell amerikai volt hírszerzési igazgató a következő csípős megjegyzést tette: „A Hollywoodot kontrolláló demokraták változásokat követelnek az Oscarban. Többé nem legjobb film kategória van, hanem leg politikailag korrektebb kategória”

(The Blaze/Daily Wire)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!