Egy hónapig élt, most végleg megszűnik Trump blogja
Bizalmasa szerint a volt elnök újra meg fog jelenni a közösségi médiában
Egy hónapig élt, most végleg megszűnik Trump blogja

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 03.
A "From the Desk of Donald J. Trump" című blogfelületet eltávolították Trump hivatalos honlapjáról, és nem is tér vissza, azonban stábja nem adta fel tervét, hogy saját közösségi platformot hozzanak létre a volt elnök számára. A volt amerikai elnök tanácsadója szerint a felületek szélesebb körű erőfeszítéseiket segítik, de közelebbi információt csak később tud elárulni a projektről.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Corey Lewandowski, Trump korábbi vezető kampánytanácsadója március végén jelentette be, hogy a volt amerikai elnök három-négy hónap múlva elindítja saját internetes közösségi oldalát. Lewandowski akkor az új platformot egy "interaktív kommunikációs eszközként" mutatta be, amelyen keresztül az emberek közvetlenül kommunikálhatnak majd Trumppal.

"Azt tapasztalhattuk a technológiai óriásvállalatoktól, hogy ha nem értesz egyet a filozófiájukkal, akkor törölnek. Lesz egy platformunk, ahol az emberek szabadon kommunikálhatnak anélkül, hogy félniük kellene a megtorlástól vagy a törléstől"

- fogalmazott korábban Lewandowski. A május 5-én induló "From the Desk of Donald J. Trump" blog összesen végül egy hónapot élt.

Jason Miller, az egykori elnök bizalmasa, a Fehér Ház volt belpolitikai tanácsadója a CNBC amerikai hírcsatornának elmondta:

nem tervezik a blog újraindítását.

Aláhúzta: a felület csak kiegészítője volt a szélesebb körű erőfeszítéseiknek. Miller egy online feltett kérdésre válaszolva később elmondta:

a blog megszüntetése annak előfutára, hogy Trump újra meg fog jelenni a közösségi médiában.

Ennek mikéntjéről azonban nem árult el többet.

A Facebook és a Twitter is letiltotta Trump fiókjait, miután úgy ítélték meg, hogy az akkori elnök beszéde hergelte arra támogatói tömegét, hogy megostromolják az amerikai törvényhozás épületét január 6-án. A Capitoliumban a szenátus éppen az akkor még elnökjelölt, demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr.

Trump emellett sokáig ismerte el vereségét, és azt terjesztette közösségi oldalain, hogy az elnökválasztást elcsalták.

A Twitter már februárban közölte, hogy végérvényesen eltiltotta a közösségi oldal használatától a volt elnököt. A mikroblog-szolgáltató tulajdonosa korábban saját oldalán közzétett üzenetében leszögezte: nem örül a döntésnek, amelyet gondos mérlegelés után hoztak meg.

Jack Dorsey ugyanakkor elismerte, hogy az ehhez hasonló döntések veszélyes precedenst teremthetnek, továbbá tönkretehetik a nyilvános vitát és megoszthatják az embereket.

A volt elnök blogja csupán az előző hónapban indult, és eredetileg új kommunikációs felületként hirdették, de végül képtelennek bizonyult arra, hogy felvegye a versenyt a közösségi oldalakkal. Miller is beismerte, hogy

bár a blogon könnyedén hozzá lehetett férni Trump közleményeihez, nem új közösségi platform volt.

Trump Facebook- és Twitter-oldalát letiltásakor emberek 88 millióan követték, míg blogját ennek a tömegnek csak töredéke kereste fel az indítás utáni első héten az NBC News amerikai hírcsatorna közlése szerint.

Trump, aki nem zárta ki, hogy 2024-ben újra indul az elnöki tisztségért, január 20-i leköszönése óta mindössze néhányszor szerepelt a nyilvánosság előtt, és kizárólag a vele rokonszenvező médiának adott interjút.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!