Drámai a magyarországi aszály, sorra száradnak ki a tavak, elfogy az erdei állatok ivóvize
Drámai a magyarországi aszály, sorra száradnak ki a tavak, elfogy az erdei állatok ivóvize

Fotó: Facebook / Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület

2022. 07. 05.
A nagyobb patakok kivételével szinte az összes kis és közepes vízfolyás kiszáradt a Bükk erdeiben - közölte a napokban a Facebook-oldalán a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület. A szárazságot brutális erdőtűz is tetézi. Közben sorra száradnak ki a tavak is. 

A kutatócsoport egy fotósorozatot tett közzé a közösségi oldalán, ami egy közepes patak kiszáradásának végső, bő egy hónapos fázisát mutatja be május végétől június végéig.

A poszt szerint az állatok az utolsó csepp vízért érkeztek az érintett patakhoz.

A helyzet valószínűleg azóta sem lett jobb, az elmúlt egy héten ugyanis a rendkívüli kánikula mellett brutális erdőtűz is tombolt a Bükkben.

A berek.hu portál felhívja a figyelmet, hogy a rendkívüli szárazság a teljes állatvilágot érinti. A patakot az őzektől a vaddisznókon, a mókusokon, a görényeken és a madarakon át egészen a rókákig rengeteg állat felkereste.

Hozzáteszik, hogy jelenleg az egész országban tűzgyújtási tilalom van. A hetek óta elhúzódó kánikula következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata.

Sorra száradnak ki a tavaink

Közben az Index arról ír, hogy a kegyetlen aszály miatt sorra száradnak ki a tavaink. A csapadékhiány és a felmelegedés miatt kiszáradt a bicsérdi tó, a Dunántúl népszerű horgásztava és a Vekeri-tó Debrecen közelében, ami a debreceniek kedvelt pihenő- és kirándulóhelye.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig) közölte, 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében folyóink és kisvízfolyásaink mederteltsége alacsony, illetve igen alacsony tartományban mozog, csak a Tisza duzzasztott szakaszain jellemző valamivel bővebb vizű állapot.

A Sajó és a Hernád vízszintjei az eddig észlelt legkisebb víz (LKV) körüli tartományban mozognak. A Hernád esetében a határhoz közeli vízhozam jelentős mennyiségét a szlovákiai tározóból leengedett ökológiai vízmennyiség adja - írja a 168.hu.

(Hetek, Berek, Index)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!