Digitális kémjátszma: az MI6 kémfőnöke szerint Kína, Oroszország és Irán jelenti a legnagyobb fenyegetést
Attól tartanak, hogy Peking évtizedeken belül uralni fogja az összes kulcsfontosságú technológiát
Digitális kémjátszma: az MI6 kémfőnöke szerint Kína, Oroszország és Irán jelenti a legnagyobb fenyegetést

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 11. 30.
Kína, Oroszország és Irán jelentik a három legnagyobb fenyegetést Nagy-Britanniára a gyorsan változó, instabil világban – jelentette ki első nyilvános beszédében Richard Moore, az MI6 brit hírszerző ügynökség vezetője. Moore szerint a három ország és a nemzetközi terrorizmus jelenti a négy legnagyobb biztonsági kihívást, amellyel a brit kémeknek meg kell birkózniuk.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Tavaly októberi kinevezése óta elmondott első nyilvános beszédében Moore kijelentette, hogy Kína „messze a legnagyobb prioritás” a hírszerző ügynökség számára, mivel az ország vezetése egyre inkább támogatja a „merész és határozott fellépést” érdekei érvényesítése érdekében.

Moore szerint Irán is komoly fenyegetést jelent, és a Hezbollah „politikai és militáns csoportot” (melyet éppen a közelmúltban helyezett teljes egészében feketelistájára az Egyesült Királyság, a szerk.) használja politikai zűrzavarának szítására a szomszédos országok.

Rámutatott, hogy a kvantumtechnika, a biológiai fegyverek, a hatalmas adathalmaz és a számítógépes teljesítmény fejlődése olyan fenyegetést jelent, amellyel a demokratikus hatalmaknak foglalkozniuk kell.

„Ellenfeleink pénzt és ambíciót ölnek a mesterséges intelligencia, a kvantumszámítástechnika és a szintetikus biológia elsajátításába, mert tudják, hogy ezeknek a technológiáknak az elsajátítása befolyást ad majd nekik”

– mondja Moore, aki ritkán tart nyilvános beszédet.

A világ kémei próbálnak megbirkózni a technológia földrengésszerű fejlődésével, amely kihívást jelent a hagyományos, ember által vezetett kémműveletekre.

Moore arra is felhívta a figyelmet, hogy a technológiai fejlődés a következő évtizedben messze meghaladhatja az elmúlt évszázad eredményeit.

„Társadalomként el kell fogadnunk ezt a szembetűnő tényt és Felkészülni annak a globális geopolitikára gyakorolt lehetséges hatására. Ez az MI6 kiemelt fókuszában áll”

– tette hozzá.

A világ liberális demokráciáinak kémei számára a brit titkosszolgálat vezetője szerint aggasztó látni, hogy az orosz és kínai hírszerző ügynökségek milyen gyors ütemben vesznek használatba egy sor kifinomult technológiát, sokszor gyorsabb ütemben, mint a Nyugat.

A nyugati hírszerző ügynökségek attól tartanak, hogy Peking évtizedeken belül uralni fogja az összes kulcsfontosságú feltörekvő technológiát, különösen a mesterséges intelligenciát, a szintetikus biológiát és a genetikát.

(Aljazeera/Hetek)

.
Előfizetői akció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!