Botrányt kavart tárgyalásán a 2015-ös párizsi mészárlásért felelős ISIS-terrorista
Társait mentegette, panaszkodott és leönzőzte a bírót Salah Abdelam
Botrányt kavart tárgyalásán a 2015-ös párizsi mészárlásért felelős ISIS-terrorista

Forrás: Twitter/AFP news agency

2021. 09. 10.
Salah Abdelam – a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozatot elkövető terrorcsoport egyetlen életben maradt tagja – a mai tárgyalási napon ismét magához ragadta a szót a párizsi esküdtszéken, és megpróbálta tisztára mosni azokat a társait, akik a mészárlást követő éjszaka visszavitték őt Párizsból Brüsszelbe.

"Nekem tettek szívességet, semmit sem tudtak a merényletekről"

- mondta a terrorista a vádlottak padján mellette helyet foglaló Mohammed Amri, Hamza Attou és Ali Oulkadi keresztnevét felsorolva. "Ők semmit sem csináltak" - kiabálta Salah Abdeslam, mielőtt az esküdtszék elnöke, Jean-Louis Péries kikapcsolta a fővádlott mikrofonját, majd felfüggesztette a tárgyalást.

Salah Abdelam az első tárgyalási naphoz hasonlóan csütörtökön is már a tárgyalás kezdetén provokatív módon magához ragadta szót, miközben az esküdtszék a civil felperesek névjegyzékét állította össze.

A per első két napján ugyanis a civileknek, illetve az őket képviselő több száz ügyvédnek meg kell indokolnia az érintettségét az ügyben. A támadások helyszíneit jogi személyként – úgy mint Párizst, Saint-Denis városát, a Bataclan koncerttermet, illetve a kávéházakat – az ügyészség képviseli.

"Ne legyen önző uram!"

Ebbe a jogi vitába szólt bele hívatlanul Salah Abdeslam.

"A szíriai és az iraki áldozatok is szót fognak kapni?"

- kérdezte a fővádlott. "Elvileg megillet minket az ártatlanság vélelme, mielőtt elítélnek, még akkor is, ha nem fogadom el az önök igazságszolgáltatását" - tette hozzá.

"Ezt a vitát zárjuk le, Abdeslam úr!"

- mondta erre a bíró.

"Ne legyen önző, uram! Vannak itt mások is, akik hallani akarnak engem is"

- válaszolta erre Abdeslam. "Öt éve volt arra, hogy magyarázatot adjon a történtekre, de nem kívánt vallomást tenni. Megértettem, hogy most szeretne, ez nagyon jó, de még nem jött el az ideje" - hívta fel a figyelmet az esküdtszék elnöke, mielőtt felfüggesztette a tárgyalást.

Muszlim hitvallással induló tárgyalás

A terrorista első szavai szerdán a bíróság előtt a muzulmánok hitvallása volt, majd többször is provokálta Jean-Louis Périest, az esküdtszék elnökét.

"Először is tanúsítom, hogy nincs más isten csak Allah, és tanúsítom, hogy Mohamed az ő küldötte"

- mondta, amikor a bíró azt kérte, hogy mutatkozzon be.

Arra a kérdésre, hogy mi a foglalkozása, azt válaszolta: "minden foglalkozást feladtam azért, hogy az Iszlám Állam harcosa legyek". Miután a tárgyalást egy rövid időre fel kellett függeszteni az egyik vádlott rosszulléte miatt, Salah Abdeslam a gyanúsítottak fogvatartásának körülményeire kezdett panaszkodni a bírónak, azt állítva, hogy "kutyaként bánnak vele".

"Hat éve kutyaként bánnak velem, de soha panaszkodtam eddig, mert tudom, hogy feltámadunk, és nektek meg kell fizetnetek"

- mondta a fővádlott.

Tömegmészárlások sora rázta meg Párizst 2015-ben

A hat évvel ezelőtti terrortámadásában a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba.

A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg és több mint 350-et megsebesített.

A merényletsorozatot az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, amelynek egy Európában, mindenekelőtt Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben, ahol 32-en vesztették életüket.

A terroristák közül egyedül Salah Abdelam nem járt Szíriában, nem is kapott harci kiképzést.

A nyomozás arra világított rá, hogy ő volt a logisztikai szervező Európában, ő bérelte a gépkocsikat, a lakásokat és szállította a terroristákat. Az viszont még nem egyértelmű, hogyan és miért maradt életben. Kihallgatása a kilenc hónapos perben a többi vádlotthoz hasonlóan csak 2022 elején várható.

(MTI/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!