Börtönbüntetésre ítélték az Ukrajnai Ortodox Egyház egyik vezetőjét, mert az orosz oldalt támogatta
Börtönbüntetésre ítélték az Ukrajnai Ortodox Egyház egyik vezetőjét, mert az orosz oldalt támogatta

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 05. 17.
Három év börtönre ítélte egy ukrán bíróság Iosaf metropolitát és a titkárát, amiért egyetértettek azzal, hogy az orosz haderő bevonult Ukrajnába.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ukrán kormány a háború kitörése óta nemzetbiztonsági kockázatként kezeli az Ukrajnai Ortodox Egyházat (UOC), amiért az Oroszországhoz kötődött.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az egyház hivatalosan hiába határolódott el Moszkvától, és szakított az orosz anyaegyházzal, több alkalommal is razziáztak ukrán nemzetbiztonsági szolgálatok az egyház templomaiban, ahol orosz katonákat és propagandaanyagokat kerestek.

Arra azonban nem volt még példa, hogy az egyház vezetőjét ukrán bíróság börtönbüntetésre ítélte volna. Iosaf metropolitáraa, és titkárára, Roman Kondratiukra azért szabták ki a büntetést, mert a nyilvánosság előtt támogatásukat fejezték ki az ukrajnai háború iránt, ez pedig a bíró szerint vallási gyűlöletkeltésnek minősül.

A két férfi állítólag orosz propagandaanyagokat is osztogatott, a hatóságok az egyházközségben oroszpárti dokumentumokat találtak. A metropolitát emellett azért is elmarasztalták, mert a bíró szerint folyamatosan kapcsolatot tartott Kirill orosz pátriárkával, sőt az egyházvezető belső köréhez tartozott, ez pedig nemzetbiztonsági fenyegetést jelentett Ukrajnára.

A vádlottak bűnösnek vallották magukat, és együttműködtek a hatóságokkal a nyomozás során.

előfizetés

(CNE News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!