Biden megmondta Netanjahunak: le kell állítani a Hamász elleni katonai akciót Rafahban
Szerinte túl sok
Biden megmondta Netanjahunak: le kell állítani a Hamász elleni katonai akciót Rafahban

Forrás: Shutterstock/Consolidated News Photos

2024. 02. 12.
Joe Biden amerikai elnök „aggályait” is kifejezte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek a gázai övezeti Rafahba tervezett izraeli katonai művelettel kapcsolatban vasárnap, amikor a két vezető (január közepe óta először) beszélt egymással telefonon.

A Fehér Ház hivatalos közleménye szerint az elnök azt mondta, hogy a katonai akció Rafahban addig nem folytatódhat, amíg „nincs hiteles és kivitelezhető terv”, amely biztosítja az ott tartózkodó több mint 1 millió ember biztonságát és ellátását. Részletekről azonban nem beszélt annak kapcsán, hogy milyen lépéseket tartana kielégítőnek és reálisnak a zsidó állam részéről.

A közlemény hozzáteszi, hogy az amerikai elnök megerősítette: továbbra is közös cél a tavaly októberben Izrael ellen támadást indító Hamász palesztin szervezet legyőzése, valamint Izrael és polgárai hosszú távú biztonságának megteremtése.

Az izraeli hadsereg küszöbön álló rafahi offenzívája kapcsán Joe Biden csütörtökön újságírók előtt érdekes módon „túlzásnak” nevezte a Hamász elleni izraeli katonai műveletet a Gázai övezetben. Az elnök arra reagált, hogy nem sokkal korábban az izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy a Hamász "utolsó bástyája" Rafah, ahol hamarosan katonai művelet kezdődik.  

Benjámin Netanjahu vasárnap egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a győzelem Izrael számára "elérhető közelségbe került". Az izraeli miniszterelnök a Fox News hírtelevízió adásában kifejtette, hogy a Hamász szervezett katonai egységeinek háromnegyedét sikerült legyőzni, ugyanakkor hozzátette, hogy ha a fennmaradó részt nem semmisítik meg teljes mértékben, az képes lesz újraszerveződni.

Benjámin Netanjahu a héten, a túszok elengedéséről és az átmeneti tűzszünetről folytatott egyeztetések kapcsán kijelentette, hogy egy folyamatról van szó, amelyben véleménye szerint a Hamász elfogadhatatlan feltételeket szab.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!