Bibliai pap nevét találták meg 2600 éves agyagpecséteken Jeruzsálemben
A pecséteket az Első Szentély korabeli kincsestáskák lezárására használhatták
Bibliai pap nevét találták meg 2600 éves agyagpecséteken Jeruzsálemben

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 01. 07.
2600 éves leleteken végzett új kutatások segítenek annak meghatározásában, hogy egykoron hol húzódtak a Templom és a Júdeai Királyság kincstárai. A Templom-hegy közvetlen közelében tárták fel az utóbbi évtizedek során a jelen vizsgálat tárgyát képező leleteket.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Zachi Dvira és Dr. Gabriel Barkay izraeli régészek több tucat, agyagból készül pecsétet elemeztek, melyekre az utóbbi évtizedek folyamán bukkantak rá a Templom-hegy környékén. A leletek az említett területről származó talaj átszitálása során, valamint

az óváros déli falával szomszédos Ophel Park ásatásaiból kerültek elő.

Az ókorban agyagpecséteket használtak a különféle iratok, illetve tárolók aláírására, biztosítva ezzel, hogy azok zárva és érintetlenül jussanak el a címzettekhez. Feliratok és szimbólumok is megjelentek a korabeli pecséteken.

A pecsétek azért is kiemelten fontos régészeti emlékek, mert az ásatások nem megengedettek a Templom-hegy környékén, így a területet érintő új felfedezések igencsak korlátozottak.

A tudósok vizsgálatuk nyomán arra jutottak, hogy a műtárgyak jelentős részének hátoldalán szövetek lenyomatai láthatók, ez pedig valószínűsíthetően arra utal, hogy nemesfémek szállítására, tárolására használt kis táskák lezárására használták őket.

Ez elmondható mind a Templom-hegyről származó pecsétekre, mind azokra vonatkozóan, amelyeket egy korabeli középület maradványaiban találtak, mely az első Szentély időszakából származik. Utóbbi épületet az 1970-es és 1980-as években végzett ásatások során tárták fel, és csak „királyi palotaként” emlegetik.

A kutatók szerint ennek ténye két különböző kincstár létezésére világít rá, melyek közül az egyik a Templomhoz, a másik pedig a királyhoz tartozott.

Munkájuk során Dvira és Barkay egy konkrét agyagpecsét feliratát részletesen is kielemezték, melynek újabb olvasatot kínáltak a rajta látható paleo-héber betűk alternatív értelmezésével.

A pecséten „Hisziljáhu, Immer fia” név olvasható.

Pashúrt, Immer fiát a Biblia egy papi család tagjaként említi, aki a templomban szolgált az időszámításunk előtti hatodik vagy hetedik században – ugyanabban az időszakban, amikor az említett agyagpecséteket is használhatták.

(jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!