Migrációellenesség és Izrael-barátság: politikai karanténból a csúcsra érhetnek a Svéd Demokraták
Visszautasítják a szélsőséges jelzőt, de határozott fellépést ígérnek
Migrációellenesség és Izrael-barátság: politikai karanténból a csúcsra érhetnek a Svéd Demokraták

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 09. 12.
Az előzetes eredmények alapján a Svéd Demokraták szerezték a második legtöbb szavazatot a svéd választásokon. A migrációellenes párt 2010-es parlamentbe kerülése óta most került a legközelebb ahhoz, hogy az ország kormányzásában is részt vegyen. Visszautasítják a neonáci és antiszemita vádakat, nem támogatják Izrael szankcionálását és kipécézését, és Jeruzsálemet tekintik a zsidó állam fővárosának. 

A svéd demokrata párt jobboldali szervezetek összeolvadásából jött létre az 1980-as évek végén, és a 2014-es választások óta már Svédország második legnagyobb politikai szervezetévé nőtte ki magát.

Ezután viszont véget ért az évekig tartó “politikai karantén”, és a többi jobboldali ellenzéki párt nyitottságot mutatott a demokratákkal való együttműködésre,

így tavaly novemberben a négy ellenzéki pártnak sikerült elérnie, hogy a baloldali kormánynak a jobboldali pártok költségvetését kelljen elfogadnia.

Ahogy arról beszámoltunk, az előzetes eredmények alapján a négy konzervatív pártból álló blokk egyelőre több szavazattal rendelkezik, mint a baloldali pártok, azonban a végleges eredmény bejelentésére csak szerdán fog sor kerülni.

Amennyiben a jobboldali pártok alakítanak kormányt, akkor a Svéd Demokraták különösen a migráció kapcsán fognak változásokat kezdeményezni Svédországban. A párt választások előtti jelmondata az volt, hogy “Szavazz valami újra Svédországban”, és a kampánydokumentumában a gazdasággal, az energiaválsággal, a bűnözéssel és a bevándorlással kapcsolatos problémákra adott megoldást.

Az illegális bevándorlók, gazdasági bevándorlók és menedékkérők Svédországba történő tömeges bevándorlása kedvezőtlen változásokat hozott az országban és sok társadalmi problémát okozott, melyeket most helyre kell hoznunk”

- áll a párt honlapján.

A demokraták szerint a tömeges bevándorlásra az a megoldás, ha “a hozzánk nem közeli” országokból teljesen leállítják a menekültek érkezését Svédországba, és szigorítják a migrációs politikát, amennyire ezt az uniós jog megengedi.

A párt emelett azzal is kampányolt, hogy több kell hogy legyen azoknak a bevándorlóknak a száma, akiket kitoloncolnak, mert jogellenesen tartózkodnak Svédországban, mint azok, akik éppen megérkeznek az országba.

A migránsok emellett egyértelmű információkat kapnának, hogy pontosan mit kell tenniük ahhoz, hogy beilleszkedjenek a svéd társadalomba, és segélyekre csak azok lennének jogosultak, akik bizonyítottan nem tudják maguknak finanszírozni a saját szükségeik betöltését.

Svéd állampolgárságot csak az kaphatna a jövőben, aki beszél svédül, ismeri a helyi kultúrát, tisztában van a társadalmi elvárásokkal, és hosszú ideje már az országban él, miközben pénzügyileg is önálló.

A párt szerint azok, akik ezek alapján nem jogosultak az országban maradni, azoknak abban kell “segítséget nyújtani, hogy hazajussanak”. A családegyesítéseket is megváltoztatnák úgy, hogy az országban tartózkodó menekültek családtagjai maximum egy évre kaphassanak tartózkodási engedélyt, és a menekültek 21 évnél idősebb gyerekeire nem vonatkozna a családegyesítés.

A kampányjavaslatok között az is szerepel, hogy a Svédországba érkező menedékkérőket a szülőföldjükkel szomszédos országokba is vissza lehetne toloncolni, és ez vonatkozna azokra is, akik több uniós országon átutazva jutnak el Svédországba.

A demokratákat sokszor "szélsőségesnek" és "szélsőjobboldalinak" titulálják nemcsak a bevándorlásellenességük, hanem a bűnözéssel kapcsolatos nézeteik miatt is. A párt javaslata szerint minden külföldi bűnelkövetőt ki kellene utasítani az országból, de elküldenének mindenki mást is, aki “antiszociális vagy kártékony a társadalmunkra”.

A menedékkérők esetében is megvizsgálnák, hogy nem élnek-e “antiszociális életmódot”, és amennyiben bebizonyosodik, hogy nem tudnak vagy akarnak beilleszkedni a társadalomba, akkor rájuk is kiutasítás várna.

A Svéd Demokraták frakcióvezetője a Heteknek korábban arról beszélt, hogy a párt nagy változásokon ment keresztül az alapítása óta, és visszautasítják a “neonáci” és “szélsőséges” jelzőket, hiszen bár keményen fellépnének a bűnözéssel és az illegális bevándorlással szemben, de zéró toleranciát képviselnek az antiszemitizmussal, a rasszizmussal és a nácizmussal szemben.

Mattias Karlsson azt is elmondta, hogy a Svéd Demokraták nem támogatják Izrael szankcionálását és kipécézését az ENSZ-ben és már nemzetközi szervezetekben. A frakcióvezető elmondása szerint a párt álláspontja az, hogy “Jeruzsálem Izrael fővárosa”, és a svéd nagykövetséget is átköltöztetnék a városba, ha hatalomra kerülnének.

(The Local / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!