Az ukrán adatok is cáfolják Zelenszkij elnök kijelentését
Nem 31 ezer, hanem ennek többszöröse a háborús áldozatok száma
Az ukrán adatok is cáfolják Zelenszkij elnök kijelentését

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 02. 29.
Mint ismert, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz invázió második évfordulóján azt közölte, hogy a háború eddigi teljes ukrán katonai vesztesége 31 ezer fő. Ezt a számadatot világszerte enyhén szólva kétkedve fogadták, mert az áldozatok számát független becslések egy nagyságrenddel nagyobbra számították. 

Az egyik legalaposabb magyarországi biztonságpolitikai szakértő, a csatornánkon is többször megszólaló Szabó József legutóbbi, a Facebook-oldalán megjelent elemzésében a hozzáférhető publikus adatokból kiindulva veszi nagyító alá az ukrán elnök kijelentését. 

Zelenszkij elnök azt is kijelentette, hogy Avgyejevkát ugyan feladták az ukrán erők, ám elsődleges céljukat teljesítették, „lenullázták az orosz megszállókat”. Álláspontja szerint az Avgyejevkába való bevonulásért az oroszok 47 000 katonájuk életével fizettek. A veszteségarányt is közli: 1:7-hez – ez azt jelenti, hogy az ukrán veszteség Avgyejevkában 6 700 fő.

Szabó József szerint, ha az oroszok ki tudták verni a 2014 óta folyamatosan erődvárossá fejlesztett Avgyejevkából az ukránokat, akkor ez azt jelenti, hogy olyan erőket sikerült felvonultatni az ostromra, amelyek biztosították az orosz katonai vezetés akaratának kikényszerítését. 

„A mese világa az, hogy az ostromra felvonultatott kb. 40 000 fős (ukrán adat!) erőcsoportosításból az oroszok 47 000 főt veszítettek. Ekkora veszteség mellett egész egyszerűen nem tudtak volna sikert elérni. Nem voltak és most sincsenek végtelen tartalékjai az oroszoknak, hogy folyamatosan feltöltsék az első lépcső alakulatait.” – írja a biztonságpolitikai szakértő, aki szerint ezzel egy nagy hazugságot próbálnak elhitetni a világgal, miszerint minden ukrán katona hétszer annyi oroszt öl meg, tehát az enberi tartalékokban mutatkozó hátrány ellenére jó befektetés a háború támogatása, mert előbb-utóbb megfordul az arány és sikerül legyőzni az oroszokat.

Közben megjelentek azonban új adatok, mégpedig ukrán forrásból, amelyek önkéntelenül is cáfolják a Zelenszkij-féle propagandát. 

Az Ukrajinszka Pravda ugyanis saját kutatást indított a hadkötelezettek halmazáról abból a célból, hogy a Rada előtt lévő mozgósítási törvényt hogyan lehet majd végrehajtani. A szándék tehát nem az ukrán veszteségek felfedése volt, ám mégis, ez is kijön a lap által közölt adatokból, mint ahogyan az is, hogy az emberi erőforrása Ukrajnának nagyon is véges - írja szabó józsef.

Eszerint a 25-60 éves korosztályához tartozó ukrán férfiak száma összesen 11 141 040 fő – a pontos létszámot az adószámok alapján határozták meg. Ez a létszám tartalmazza a megszállt területeken maradt embereket is, közel hárommillió főt, akiket le kell vonni az összlétszámból. Szintén levonandó az a mintegy egymillió fő, akik külföldre távoztak. Marad tehát mintegy hétmillió fő.

Ebből a 7 milliós körből az ukrán lap adatai szerint 1,5 millió fő tartozik a fogyatékossággal élők csoportjába. Ez azt jelenti, hogy a teljes elvileg munkaképes és hadra fogható lakosság több mint 20 százaléka már fogyatékos. Összehasonlításként ugyanez az arány Magyarországon 4,3 százalék, a különbség oka nyilvánvalóan a háború, tehát a 1,5 milliós körből legalább 1,2 millióan emiatt estek ki a munkából.

Tekintve, hogy az általános történelmi adatok szerint a sebesültek és halottak aránya egy háborúban 3:1, ami a modern orvostudománynak köszönhetően egészen 10:1 arányig javult, legalábbis az amerikai hadseregben.

Ez utóbbi, legoptimistább arányszámot figyelembe véve az ukrán háborús áldozatok száma legalább 120 ezer, de valószínűleg ennek inkább a kétszerese.

Ami a publikus adatokból biztosan látszik: a Zelenszkij elnök által közölt számnak köze sincs a valósághoz.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!