hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oroszország nagyhatalom: Putyinnal és Putyin után is
Oroszország nagyhatalom: Putyinnal és Putyin után is

2020. 04. 21.
„Nem érdekünk, hogy romoljon a Nyugattal való viszonyunk, hogy Oroszország elszigetelődjön a világtól. De soha nem megyünk bele abba, hogy ennek ára Oroszország korlátozott szuverenitása, nemzeti érdekeinek sérelme legyen. Úgy vélem, mivel Oroszország szilárdan halad a demokratikus átalakulás és a piaci viszonyok kiépítése terén, a civilizált világ részéről az volna logikus, ha támogatnák és nem fékeznék ezt a folyamatot” – nyilatkozta Vlagyimir Putyin a Heteknek még miniszterelnökként 1999. december közepén.

Akkor még nem lehetett tudni, hogy a kormányfő vajon csak egyike-e a Jelcin idején sűrűn cserélődő miniszterelnököknek. De amikor két héttel később, az új évezred első napján Jelcin lemondott, és Putyint kinevezték ideiglenes államfőnek, már sejteni lehetett, hogy az elődöknél fajsúlyosabb politikus került a Kreml élére, aki komolyan veszi Oroszország megerősítését.

Az elmúlt húsz év igazolta, hogy minden jogos és jogtalan kritika ellenére Vlagyimir Putyin a 2000-es éveknek eddig a legmarkánsabb nagyhatalmi vezetője lett. Emlékezetes, hogy amikor első két elnöki ciklusa véget ért, egy sorcserével maga elé tolta Dmitrij Medvegyevet, ám csak azért, hogy 2012-ben visszavegye – immár 12 évre – az elnöki posztot. De épp a napokban az orosz kormány lemondásával megkezdődött átfogó strukturális változás emlékeztet bennünket arra, hogy Oroszország sorsa túlmutat Putyin jövőjén. Az új korszak fő ereje, úgy tűnik, még az eddigieknél is inkább a hadsereg lesz, ennek vezetői – Putyinnal együtt – fogják eldönteni, milyen utat jár majd be régi-új nagyhatalomként Oroszország.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!