Az ausztrálok majdnem fele vallja magát kereszténynek egy kutatás szerint
A fiatalok sokkal kisebb arányban hívők, mint az idősebbek
Az ausztrálok majdnem fele vallja magát kereszténynek egy kutatás szerint

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 12. 02.
Az ausztrál fiatalok kevésbé tudnak azonosulni a kereszténységgel, mint az idősebbek - derül ki a McCrindle kutatásából.

A felmérés szerint az ausztrálok 46 százaléka kereszténynek vallja magát, 33 százalékuk agnosztikus vagy ateista, 13 százalékuk semmilyen felekezethez nem tartozó keresztény, 6 százalékuk pedig más vallású.

Az idősebb generációhoz tartozók több mint 70 százaléka elmondása szerint keresztény, az ausztrál fiataloknak viszont csak a 38 százaléka tartja magát hívőnek. A keresztény közösségek látogatása is rendkívül alacsonynak mondható, mindössze a megkérdezettek 34 százaléka megy havonta egyszer gyülekezetbe, 47 százalékuk soha nem vesz részt személyesen istentiszteleten.

Az ausztráloknak csak a 6 százaléka mondta azt, hogy “rendkívül aktív” a hitéletében. A kutatásból az is kiderül, hogy azok a lakosok, akik nem keresztények, hogyan viszonyulnak a hívőkhöz.

Ausztráliában általában nyitottsággal viszonyulnak az emberek a kereszténység felé, de vannak olyan dolgok, melyek miatt sokan negatív véleményt alakítanak ki a keresztény közösségekről. Ilyen tényezők például az egyházi bántalmazási ügyek, a képmutatás, a pénzügyi forrásokkal való visszaélés és az ítélkezés mások felé.

A felmérés szerint ezek azok a tényezők, amik miatt az ausztrálok egy része negatívan vélekedik az egyházról, és ez mindegyik generáció esetében megfigyelhető tendencia, de a Z-generáció számára még a keresztény közösségek homoszexualitásra vonatkozó álláspontja is fontos “taszító erő”.

A negatív vélekedések valamelyest enyhülnek azoknak az esetében, akik személyesen ismernek hívőket és kapcsolatban vannak velük, hiszen ebben az esetben az ausztrálok kedvesnek, törődőnek és figyelmesnek írták le a keresztényeket.

A gyülekezetek hajléktalanokkal kapcsolatban végzett karitatív munkáját a megkérdezettek 75 százaléka nagyra értékeli, és 71 százalékuk számára az idősek ellátásában való szerepvállalásuk is nagyon pozitív dolog.

A legnegatívabb tulajdonságok, melyeket a megkérdezettek a keresztényekkel kapcsolatban megneveztek, az előítéletesség, a dogmatikusság és a képmutatás.

A kutatásból az is kiderül, hogy az ausztrálok egy része nem tud eleget Jézus életéről. 68 százalékuk mondta azt, hogy jelentős vagy elegendő mennyiségű információval rendelkezik a Megváltóról, 22 százalékuk azonban semmit nem tud róla.

(Evangelical Focus / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!