Felmérés: a világ országainak negyedében vallási csoportokat hibáztattak a covid terjedése miatt
A hatóságok több esetben erőszakosan léptek fel a hívőkkel szemben
Felmérés: a világ országainak negyedében vallási csoportokat hibáztattak a covid terjedése miatt

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 12. 01.
A covid-járvány miatt sok országban teljesen betiltották vagy erősen korlátozták a tömegrendezvényeket 2020-ban, így a keresztény közösségek nagy része sem tudott összegyűlni. Több országban a hatóságok szigorúan felléptek a szabályokat megszegők ellen - derül ki a Pew Research Center kutatásából.

A világ csaknem kétszáz országának és térségének a negyedében (23 százalék) keményen felléptek a hatóságok a covid-szabályokat megszegők ellen, és több esetben keresztényeket is letartóztattak vagy bebörtönöztek, ha nem tartották be a járvány miatti intézkedéseket a gyülekezetekben.

A szigorú intézkedések ellenére 198 országból csak 54-ben szólaltak fel vallási csoportok a korlátozások ellen, és amiatt tiltakoztak, hogy úgy tapasztalták, hogy a nem vallási jellegű helyekkel ellentétben szigorúbb ellenőrzéseknek voltak kitéve.

A világ államainak 47 százalékában a vallási vezetők a közegészségügyi szempontok tartották szem előtt, és arra buzdították a híveket, hogy tartsák be a járványügyi intézkedéseket, és inkább az otthonukban gyakorolják a hitüket. Az országoknak a 35 százalékában viszont legalább egy vallási csoport ellenállt a bevezetett korlátozásoknak.

Mindössze az országok 28 százalékában fordult elő az, hogy a kormány és a vallási csoportok aktívan együttműködtek, hogy megfékezzék a járvány terjedését.

A keresztényüldözés nem nőtt jelentős mértékben 2020-ban, de az államok 37 százalékában előfordult, hogy a covid miatt a hatóságok erőszakot alkalmaztak az összejövetelek berekesztésére vagy letartóztattak hívőket, az ország vezetői és magánszemélyek vallási csoportokat hibáztattak a járvány terjedéséért vagy a szenthelyeket megrongálták.

Ilyen incidensek a világ minden táján előfordultak: Európában az országok 44 százalékában, a közel-keleti és észak-afrikai államok 35 százalékában, Szubszaharai Afrika országainak a 31 százalékában, és az amerikai kontinens államainak 34 százalékában.

A hatóságok leggyakrabban alkalmazott intézkedése az őrizetbe vétel volt, vagyis elvitték a vallási csoportok vezetőit vagy tagjait, ha úgy ítélték meg, hogy nem tartják be a covid-korlátozásokat. Mianmarban például a keresztényekkel és muszlimokkal szemben sokkal szigorúbban alkalmazták a covid-szabályokat, mint a buddhistákkal szemben.

Egy keresztény pásztort három hónapos börtönbüntetésre ítéltek az országban, mert imaösszejövetelt tartott, miközben egy buddhista temetés kétszáz résztvevője közül senkit nem tartóztattak le, hanem csak pénzbüntetést szabtak ki a hatóságok.

2020-ban három országban léptek fel a hatóságok vallási kisebbségek ellen úgy, hogy a hívők meg is haltak. Indiában két keresztény, Indonéziában hat muszlim, Jemenben pedig több tucat etióp keresztény halt meg a hatóságok erőszakos fellépése miatt.

Az összes ország 20 százalékában vallási csoportokat hibáztattak a pandémia terjedése miatt, és az államok felében a zsidókat vádolták. Franciaországban és az Egyesült Királyságban is antiszemita összeesküvés-elméletek terjedtek a közösségi médiában, melyek szerint a zsidók fertőzik az embereket a koronavírussal. Olaszországban és Argentínában antiszemita posztereket helyeztek el vagy graffitikkel firkáltak össze épületeket.

Más országokban a muszlimok voltak a bűnbakok, Indiában például "CoronaJihad" hashtaggel jelentek meg iszlámellenes posztok a közösségi médiában. Kilenc országban, köztük Törökországban és Egyiptomban a keresztényeket vádolták a fertőzés terjesztésével.

(Pew Research Center / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!