Aláírva: Moszkva atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba
Aláírva: Moszkva atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 05. 25.
Megállapodást írt alá Oroszország és Fehéroroszország, amelynek értelmében taktikai nukleáris rakétákat telepít Moszkva Belarusz területére. Moszkva közlése szerint a lépést a Nyugattal szemben fennálló feszültség fokozódása váltotta ki.

„Az Oroszország és Fehéroroszország nyugati határain tapasztalható fenyegetés rendkívüli eszkalációjával összefüggésben döntés született a katonai-nukleáris területen történő ellenintézkedésekről” - idézte Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert a Sky News a TASS hírügynökség nyomán.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az atomrakéták bevetését először Vlagyimir Putyin orosz elnök helyezte kilátásba még márciusban – az elnök többször is figyelmeztetett rá, hogy Oroszország készen áll nukleáris fegyverek bevetésére, ha arra szükség lenne „területi integritásának” védelme céljából.

Most viszont hivatalos formát is öntött a korábban csak fenyegetőzésként számon tartott katonai művelet. Mint Sojgu közölte, Moszkva az áttelepítés után is maga fogja felügyelni a fegyvereket és azok (esetleges) használatát.

A TASS közölte, hogy Sojgu tájékoztatása szerint a „hagyományos” és nukleáris robbanófejek szállítására egyaránt alkalmas Iskander-M rakétákat már átadták a fehérorosz erőknek, néhány Szu-25-ös repülőgépet pedig már átalakítottak, hogy képesek legyenek velük nukleáris fegyvereket bevetni, ha úgy adódna a helyzet.

„A fehérorosz katonák megkapták a szükséges kiképzést az orosz kiképzőközpontokban"

 – fogalmazott a védelmi miniszter.

(Sky News / Hetek)

előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!