Iráni tanácsadó: képesek vagyunk atombombát építeni, de egyelőre még nem tettük meg
Iráni tanácsadó: képesek vagyunk atombombát építeni, de egyelőre még nem tettük meg

Illusztráció - Kamal Kharrazi vezető tanácsadó.(Forrás: Youtube/Al Jazeera English)

2022. 07. 18.
Ali Khamenei iráni ajatollah egyik vezető tanácsadója szerint a perzsa állam számára már adottak azok a műszaki  feltételek, melyekkel atombombát tudna létrehozni, azonban eddig úgy döntöttek, hogy még nem teszik ezt meg.

Néhány nap alatt 60 százalékos dúsítású
uránt tudunk előállítani, és könnyedén
tudunk dúsítani 90 százalékos uránt is…
Irán rendelkezik azokkal a műszaki
eszközökkel, melyekkel atombombát tud
gyártani, de Irán még nem döntött úgy,
hogy építSEN egyet ”

- mondta Kamal Kharrazi.

A perzsa állam vezetőinek állítása szerint csak lakossági célra dúsítanak uránt, és Teherán hajlandó lenne a nemzetközi megállapodásokat tiszteletben tartani, ha az Egyesült Államok véget vetne az Irán elleni szankcióknak és újra életbe lépne a felek között a nukleáris megállapodás.

Az USA és Irán nemrégiben visszatért a tárgyalóasztalhoz, miután hónapokkal korábban megszakadtak az iráni atomprogrammal kapcsolatos egyeztetések.

Legutóbb azért akadtak meg a tárgyalások, mert Irán azt követelte, hogy az Egyesült Államok távolítsa el az Iszlám Forradalmi Gárdát (IRGC) a terrorszervezetek listájáról, és Teherán kapjon garanciát arra vonatkozóan, hogy jövőbeli amerikai kormányok sem léphetnek ki a megállapodásból. Az USA viszont ezeket nem volt hajlandó megadni Iránnak.

“Az Egyesült Államok semmilyen garanciát nem adott a nukleáris megállapodás fenntartására vonatkozóan, és ez rontja bármilyen megállapodásnak az esélyét” - tette hozzá Kharrazi.

A tanácsadó szerint Irán két dolgot biztosan nem fog feladni az egyeztetések hatására sem: a ballisztikusrakéta-programját és a regionális politikáját, beleértve az USA közel-keleti szövetségeseihez és Izraelhez való viszonyulását is.

(Reuters / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!