Addig tényellenőrizték a Heteket, míg végül megerősítést nyert: tényleg csendes imádkozás miatt tartóztattak le egy nőt Angliában
Lakmusz lakmusza 2.0
Addig tényellenőrizték a Heteket, míg végül megerősítést nyert: tényleg csendes imádkozás miatt tartóztattak le egy nőt Angliában

Forrás: Képernyőképek, ADF UK, Hetek-grafika

2023. 01. 13.
Terjedelmes cikkben járt utána a Lakmusz nevezetű magyar tényellenőrző portál, hogy a hazai sajtóban elsőként a Heteken megjelent hír igaz-e, mely szerint azért tartóztattak le egy nőt egy birminghami abortuszklinika előtt, mert magában imádkozott.

MÁR CSAK PÁR NAP A HETEK JUBILEUMI ELŐFIZETŐI AKCIÓJÁBÓL, MELYNEK FŐDÍJA EGY TOYOTA AYGO X SZEMÉLYAUTÓ. KÉRJÜK, TÁMOGASSA MUNKÁNKAT ELŐFIZETÉSÉVEL. RÉSZLETEK A HETILAPBAN ÉS A HETEK.HU/ELOFIZETES OLDALON.

 

Még decemberben írtunk arról, hogy Isabel Vaughan-Spruce-t, a Menet az Életért igazgatóját egy abortuszklinikánál tartóztatták le, miután panaszt tettek ellene, hogy az intézmény előtt tartózkodott több alkalommal is.

Az esetről videofelvétel is készült, amelyen az látható, hogy a csendben álldogáló Isabelhez kiérkeznek a rendőrök, s megkérdezik, hogy mit csinál. A hatóságok szinte azonnal rákérdeztek nála, hogy imádkozik-e, mire a nő azt felelte: talán imádkozik a fejében, de nem hangosan.

Ezt követően a rendőr közölte a nővel, hogy be kell vinniük a rendőrségre, s le fogják tartóztatni.

Cikkünket követően az esetet több hazai oldal is foglalkozott az esettel, mire a Lakmusz vizsgálódni kezdett, hogy vajon mennyi igaz ebből a hírből.

A Lakmusz legutóbb azt a Hetek-cikket vizsgálta, mely szerint valóban fel kívánja-e számolni a magánvagyont a Világgazdasági Fórum.

Tényellenőrzésükből kiderül, hogy valóban történt rendőri intézkedés Isabel Vaughan-Spruce ellen, aki valójában nem tüntetett az előállításakor az abortuszklinikánál, hanem csendben állt és magában imádkozott és valóban ezt követően tartóztatta le a rendőrség.

A cikk megerősíti, hogy a klinika esetében érvényben levő helyi rendelet viszont tüntetésnek minősíti az imádkozást is, így az is tiltott az intézmény környékén. A közterületvédelmi rendelet szerint nem csak az zaklatja a klinika pácienseit és az ott dolgozókat is, ha ott tiltakoznak, demonstrálnak, táblákkal tüntetnek, hanem az is, ha imádkoznak.

A Lakmusz azt sérelmezi, hogy a rendőrség tájékoztatása a rendelet megsértésére hivatkozik általánosságban és nem konkrétan arra, hogy Isabel imádkozott-e, vagy sem.

 

Az életpárti aktivista szervezet igazgatója egyébként elmondta, hogy a hitének központi részét képezi az, hogy ha elsétál egy klinika mellett, akkor időnként megáll és imádkozik. Már 20 éve ezt teszi ilyen helyzetben, általában olyan nőkért imádkozva, akik később megbánták azt, hogy abortuszt követtek el, vagy még fontolgatják.

Az, hogy Európában, sőt az emberi jogok egyik őshazájában, Nagy-Britanniában olyan előfordulhat, hogy

egy rendőr azért von kérdőre egy állampolgárt, mert az magában imádkozik – egészen megdöbbentő és mélységesen felháborító.

Már önmagában botrány, hogy a vallásszabadságot ilyetén formában korlátozzák, de ez ráadásul tényleg kimeríti a „gondolatrendőrség” és a „gondolatbűnözés” tényét, hogy valakit számon lehet kérni és felelősségre lehet vonni, amiért gondolni mer valamire.

Az orwelli világ valóban az ajtónkon dörömböl, ahol a csendes imádkozók kerülnek célkeresztbe, akik a legvédtelenebb kisebbség, a magzatgyermekek érdekében kérik Isten segítségét. Mindeközben az abortuszipar tragikus módon tovább szedi áldozatait, évről évre a vezető halálok a világban a „terhesség-megszakítás”.

A minap szavazott az Egyesült Államok Kongresszusa is arról, hogy az abortuszt túlélő gyermekek megkapják-e az életmentő egészségügyi ellátást, vagy sem. A javaslat átment az alsóházon a republikánus többségnek köszönhetően, de 210 demokrata képviselő az életmentés ellen szavazott.

Mindeközben Nagy-Britanniában is megszavazta az alsóház, hogy ne csak helyi szinten, hanem országosan is terjesszék ki a klinikák pufferzónájára vonatkozó rendeletet, amely

minden jellegű életpárti aktivizmust is büntetne (pénzbírság mellett akár 2 évig terjedő börtönnel), köztük úgy tűnik, a csendes imádkozást is.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!