Abortusz-ügyben próbálták meg sarokba szorítani Trump bírójelöltjét, eredménytelenül
Azt akarták kihúzni Amy Coney Barrettből, hogy eltörölné-e a hírhedt Roe v Wade határozatot
Abortusz-ügyben próbálták meg sarokba szorítani Trump bírójelöltjét, eredménytelenül

Forrás: Wikimedia Commons

2020. 10. 14.
Szakmai függetlenséget ígért szenátusi meghallgatása második napján, kedden az amerikai alkotmánybíró-jelölt, Amy Coney Barrett. A szenátus igazságügyi bizottságának négynapos meghallgatásán a szenátorok főleg az abortusztörvénnyel, az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvénnyel és a választásokkal kapcsolatos kérdéseket feszegettek.     

A demokrata párti politikusok kérdései főleg arra irányultak, hogy vajon a konzervatív Coney Barrett - Donald Trump republikánus elnökkel és a republikánus politikusokkal összhangban - esetleges döntési helyzetben az abortusztörvény megsemmisítése, vagy az Obamacare visszavonása mellett dönt-e majd.     

Amy Klobuchar Minnesota és Chris Coons Delaware szenátora - mindketten demokrata párti politikusok - a bírónő alkotmányjogi szaklapban megjelent korábbi jogi érveléseiből, vagy jogi szakkönyvről írott kritikájából olvastak fel részleteket, és feltételezett helyzetek felvázolására kértek válaszokat Coney Barrettől.

 

 

Nem ugrott a feltételezésekre

A jelölt kifejtette: korábban soha, sehol nem tett olyan nyilatkozatot, vagy írt olyan állásfoglalást, amelyből arra lehet következtetni, hogy eltöröltetné, vagy visszavonatná az abortusztörvényt és az Obamacare-t. Leszögezte: feltételes kérdésekre nem fejti ki az álláspontját, mert ezzel véleményt alkotna, amelyet bíróként nem engedhet meg magának.

Hangsúlyozta, hogy bíróként az alkotmány betűjéhez tartja magát, s az egyik szenátor felvetésére kifejtette: az amerikai alkotmány azért olyan tartós több mint két évszázada, mert megfogalmazói részben eléggé konkrétak, részben pedig eléggé általánosak is voltak ahhoz, hogy a rögzített alapelveket ma is alkalmazni lehessen.

Konkrét példát hozva elmondta, hogy a szólásszabadságról szóló alkotmányos cikkely elve például ma is abszolút alkalmas arra, hogy a közösségi média 21. századi világában szintén alkalmazható legyen.

Amy Coney Barrett többször is elismételte, hogy nem viseltetik ellenszenvvel sem az Obamacare-törvénnyel, sem más, a kongresszus által elfogadott törvénnyel szemben. Ismételten hangsúlyozta azt is, hogy az ő dolga nem a törvények értelmezése, s ezzel a törvényhozók feladatának átvétele, hanem a kongresszus tagjai által megszavazott törvények betartása.

 

Nem egyeztetett Trumppal

Az alkotmánybíró-jelölt leszögezte azt is: jelölése előtt és után sem beszélt Donald Trumppal, illetve a Fehér Ház vagy a kormányzat munkatársaival arról, hogy egyes kérdésekben alkotmánybíróként hogyan döntene.

"Hadd legyek világos, nem köteleztem el magamat senkinek, sem ebben a szenátusban, sem a Fehér Házban azt illetően, hogy bármely kérdésben hogyan foglalok majd állást"

- válaszolta Patrick Leahy, vermonti demokrata párti szenátor kérdésére.     

A politikusok által felvetett konkrét jogi problémákra - a többi, korábbi alkotmánybíró-jelölthöz hasonlóan - Amy Coney Barrett nem adott konkrét választ. A katolikus hitére vonatkozóan azonban - mivel a sajtó egy részében is folyamatosan támadják a hite miatt - fontosnak tartotta hangsúlyozni: hite és személyes nézetei nem befolyásolják bírói döntéseit.

"Soha nem próbáltam meg a magánéletemben sem, hogy ráerőltessem a saját választásaimat másokra. S ugyanez igaz a szakmai pályafutásomra is"

- szögezte le.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!