"Egy bíró ne próbáljon politizálni" - a héten zajlik Trump legfelsőbb bírójelöltjének meghallgatása
Alig kezdődött meg Amy Coney Barrett négynapos meghallgatása, a bizottság vezetője szerint hosszú, perlekedő hétnek néznek elébe
"Egy bíró ne próbáljon politizálni" - a héten zajlik Trump legfelsőbb bírójelöltjének meghallgatása

Forrás: Youtube/C-span

2020. 10. 13.
Megkezdődött az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság bírójelöltjének négynapos meghallgatása a szenátus igazságügyi bizottságában. A 48 éves Coney Barrett - akit kerületi fellebbviteli bírói posztjára is Donald Trump amerikai elnök nevezett ki - bevezető beszédében ismételten hitet amellett, hogy a bírák feladata nem a törvény szellemiségének értelmezése, hanem a törvény betűinek betartása.

Coney Barrett méltatta elhunyt elődjeit: Ruth Bader Ginsburg liberális bírót, akinek halála után jelölték őt, valamint a 2016-ban elhunyt Antonin Scalia, konzervatív főbírót, akit a mesterének nevezett.

Hangsúlyozta, hogy a bíróságoknak "nem szabad megpróbálkozniuk" azzal, hogy politizáljanak, mert ez a kormányzat dolga.

"A politikai döntéseket és a kormányzati értékeléseket a nép által megválasztott és a népnek felelősséggel tartozó politikai szerveknek kell meghozniuk. A közvéleménynek nem szabad elvárnia, hogy a bíróságok cselekedjenek így, és a bíróságoknak nem szabad megpróbálkozniuk ezzel"

- fogalmazott Coney Barrett az előre elkészített és felolvasott nyilatkozatban.

A jelölt leszögezte: a bíróságoknak "nem az a feladatuk, hogy megoldjanak minden problémát vagy megjavítsanak minden helytelen dolgot a közéletben".

Lindsay Graham, dél-karolinai republikánus politikus, a szenátus igazságügyi bizottságának vezetője kifejtette, hogy bár a meghallgatás az elnökválasztáshoz időben közel esik, de nincs alkotmányos akadálya.

Utalva a republikánusok és a demokrata párti politikusok közötti mély nézetkülönbségekre a kinevezés ügyében, leszögezte: "most valószínűleg nem arról lesz szó, hogy meggyőzzük egymást, hacsak nem történik valami drámai fejlemény". Hozzáfűzte, hogy

"ez egy hosszú és perlekedő hét lesz".

A meghallgatás nyitó napjának délelőttjén a republikánus szenátorok hangsúlyosan szóltak arról a feltételezett demokrata párti lépésről, miszerint esetleges győzelmük esetén a demokraták "feltöltenék", vagyis jelentős mértékben kibővítenék a szövetségi legfelsőbb bíróság létszámát demokrata párti bírákkal.

Chuck Grassley, iowai republikánus szenátor ezt fenyegetésnek minősítette. John Cornyin texasi republikánus szenátor pedig úgy vélekedett, hogy

egy ilyen lépéssel a demokraták az alkotmánybíróságot új törvényhozó testületté alakítanák át.

A demokraták hétfőn arra összpontosítottak, hogy a konzervatív bírójelölt kinevezésével veszélybe kerülhet az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény, és ezzel amerikaiak millióinak egészsége. "Ennek a jelölésnek a tétje amerikaiak millióinak egészségbiztosítása" - jelentette ki Dianne Feinstein, kaliforniai szenátor, a bizottság rangidős demokrata párti politikusa.

Kamala Harris, kaliforniai szenátor, a demokraták alelnökjelöltje - aki a koronajárványra hivatkozva nem személyesen, hanem csak interneten vesz részt a meghallgatáson - "felelőtlenségnek" minősítette a szenátusi meghallgatást. Mint fogalmazott: a republikánus többség "nem vett tudomást a jóérzésű kérésről", miszerint a meghallgatást el kellett volna halasztani. "Veszélybe sodorják" a kongresszus politikusait.

Harris szerint "a szenátusnak inkább a családok megmentésével kellene foglalkoznia".

Elemzők szerint Amy Coney Barrett kinevezésének tétje az, hogy konzervatív többségű lesz-e az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!