"A szövetségesek közötti kémkedés elfogadhatatlan" – így reagált Macron és Merkel a megfigyelési botrányra
Teljes nyíltságot és a tények feltárását várják a dán és amerikai partnereiktől
"A szövetségesek közötti kémkedés elfogadhatatlan" – így reagált Macron és Merkel a megfigyelési botrányra

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 06. 01.
A dán hírszerzés és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) európai politikusokat célzó közös lehallgatási műveleteiről szóló sajtóbeszámolók tisztázását kérte a dán kormánytól hétfőn Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök. A német-francia minisztertanács online formátumban tartott értekezlete utáni tájékoztatón Emmanuel Macron Párizsban kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a szövetségesek közötti kémkedés elfogadhatatlan.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

"Teljes nyíltságot és a tények feltárását várjuk dán és amerikai partnereinktől"

- mondta a francia államfő az online tájékoztatón.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk a dán hírszerzés az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) együttműködve 2012 és 2014 között a német kancellárról, illetve francia, svéd, és norvég tisztviselőkről gyűjtött információt.

Angela Merkel Berlinben kiemelte, hogy egyetért Emmanuel Macronnal. A német kormány álláspontja nem változott az NSA körüli "ügyek" kezdete óta

- tette hozzá a kancellár, utalva arra, hogy az (NSA) adatgyűjtő programjai körüli leleplezések kezdete, 2013 óta elítélik a szövetségesek egymás elleni kémkedését, és a történtek feltárását sürgetik.

Ugyanakkor a dán védelmi miniszter vonatkozó nyilatkozata "megnyugtató", és biztosítja a lehetőséget a bizalomra épülő együttműködés folytatásához - mondta Angela Merkel.

A dán közszolgálati médiatársaság (DR) hétfői beszámolója szerint a külföldi hírszerzésre szakosodott nemzetbiztonsági szolgálat (FE) egy belső vizsgálata megállapította, hogy a 2010-es évek elején együttműködtek az NSA-vel vezető európai politikusok, köztük Frank-Walter Steinmeier akkori német külügyminiszter, jelenlegi szövetségi elnök kommunikációjának megfigyelésében.

Trine Bramsen dán védelmi miniszter a beszámolóra reagálva közölte, hogy a "rendszerszintű lehallgatás" szövetségesek között elfogadhatatlan.

(hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!