A NASA vezetője sem tartja kizártnak, hogy laboratóriumból szabadult el a vírus
Bill Nelson Kína űrprogramjának "agresszív" voltára is figyelmeztetett interjújában
A NASA vezetője sem tartja kizártnak, hogy laboratóriumból szabadult el a vírus

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 05. 28.
A NASA élén álló Bill Nelson volt floridai demokrata szenátor a vírus mesterséges eredetére utaló megjegyzéseket tett egy online beszélgetésen, ahol Kína űrprogramjáról és a koronavírus-járványról is szó esett.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

A NASA májusban kinevezett igazgatója nem tartja elvetendő teóriának, hogy a világjárványt okozó koronavírus valójában egy laboratóriumból származik. A volt demokrata szenátor erről egy online fórumon beszélt, de konkrétumok vagy bizonyítékok említése nélkül.

Nem hivatalos jelentéseket is szóba hozott, és megemlítette, hogy

az Egyesült Államoknak szemmel kéne tartania Kínát, mert az ázsiai ország űrkutatási törekvései egyre agresszívabb formát öltenek.

A NASA vezetőjének kijelentései kísértetiesen egybevágnak a legutóbbi amerikai hírszerzési jelentéssel, és azokkal a hangokkal melyek szerint nincs bizonyíték a koronavírus természetes eredetére, a mesterséges eredetet azonban egyre több tudományos és hírszerzési információ, érv látszik alátámasztani.

A vitatott körülmények között lefolytatott legutóbbi vizsgálat eredményét számos prominens tudós, és az amerikai kormány sem találta kielégítőnek, és további vizsgálatokat követelnek. 

Mint ismeretes, a WHO még februárban küldött kutatócsapatot Vuhanba, a járvány legelső gócpontjába, ám a vizsgálataik szinte teljesen eredménytelenül zárultak. Konkrétan alig találtak bizonyítékot a Covid-19 állatról emberre történő átterjedésére, sőt egy sor korábbi feltételezésben elbizonytalanodott a világszervezet. Jelentésükben, ha eléggé valószínűtlennek is tartják, de nem zárják ki az úgynevezett laborelméletet. Kutatásaikat nem segítette az sem, hogy Kína először a WHO-csapat beutazását hátráltatta, majd az ottlétükkor egy sor kulcsfontosságú információhoz, adathoz nem biztosították a hozzáférést. 

Peking egyébként következetesen tagadja a vuhani laborral kapcsolatos feltételezéseket, ahogyan a hírszerzés azon állításait is, hogy az intézet munkatársai megfertőződtek volna. 

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!