"A befogadó erő hatékonyabb erő"? Biden újra engedélyezte hogy transzneműek is szolgálhassanak a hadseregben
Trump tilalmának feloldása mellett a nemváltó műtéteket is lehetővé tette a katonák számára
"A befogadó erő hatékonyabb erő"? Biden újra engedélyezte hogy transzneműek is szolgálhassanak a hadseregben

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 26.
Joe Biden ameikai elnök újabb Trump rendeletet fordított vissza, nevezetesen a transzneműek Egyesült Államok hadseregében való szolgálatára vonatkozó tilalmát oldotta fel elnöki rendeletével a hétfői napon. A rendelet azt is engedélyezi a katonák számára, hogy nemváltó műtétnek vessék alá magukat. 

"Jobb a katonaság és jobb az ország számára is, ha minden rátermett amerikai számára lehetővé tesszük, hogy országukat szolgálják, mert a befogadó erő hatékonyabb erő. Egyszerűen fogalmazva, így helyes, és ez szolgálja a nemzeti érdekeket"

- állt a Fehér Ház ide vonatkozó nyilatkozatában.

Körülbelül ezer amerikai katonánál diagnosztizáltak nemi diszfóriát, bár a Pentagon becslése szerint körülbelül 9 ezren azonosítják magukat a hadseregben transzneműként.

Donald Trump volt amerikai elnök újból életbe léptette az évtizedek óta tartó magukat nyíltan transzneműként meghatározók tilalmát a katonaságban, miután Barack Obama volt elnök 2016 elején eltörölte azt. A volt elnök abban az esetben engedte mégis a katonai szolgálatukat, amíg nem igényeltek műtéteket vagy hormonterápiát. Az ehhez hasonló kezelések ugyanis a katonaság számára évente 2,4 és 8,4 millió dollárba kerültek - állítja egy 2016-os tanulmány.

Biden elrendelte a katonai nyilvántartások módosítását is, abban az esetben, ha valamelyik szolgálati tagot felmentették vagy megtagadták belépését nemi identitása miatt.

(Disrn/Hetek) 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!