1950 óta több mint háromezer pedofil pap lehetett a francia katolikus egyházban
A francia katolikus püspöki konferencia szóvivője egyelőre nem kommentálta a vizsgálatot
1950 óta több mint háromezer pedofil pap lehetett a francia katolikus egyházban

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 10. 04.
Egy független bizottság által végzett vizsgálat szerint a francia katolikus egyház papjainak és vallási tisztviselőinek a 2,6 százaléka vádolható pedofíliával az 1950-es évek óta.

A francia katolikus egyházat is elért szexuális botrányról két és fél éven át folyt vizsgálatának eredménye kedden kerül nyilvánosságra, de Jean-Marc Sauvé  a bizottság vezetője néhány információt már most nyilvánosságra hozott a Journal de Dimanche hetilapnak.

Eszerint Franciaországban a 115 ezer pap és egyházi tisztviselőből az utóbbi hetven évben háromezerre tehető azok száma, akik kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélést követtek el.

A francia katolikus püspöki konferencia szóvivője egyelőre nem kommentálta a vizsgálatot. Ahogy a Vatikán sem, mondván: megvárják a teljes dokumentum nyilvánosságra hozatalát.

Ferenc pápa harcot hirdetett az egyházon belüli pedofíliával szemben, amely különösen az utóbbi két évtizedben sorra rázta meg a nemzeti katolikus egyházakat és a Vatikánt is. A pápa júniusban a szexuális visszaéléseket világméretű „katasztrófának” nevezte.

(hetek/euronews)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!