(18+) Iskolák kérlelik a szülőket: ne engedjék gyermekeiknek megnézni a véres koreai Netflix-sorozatot, a Squid Game-t
Verekedésbe torkolló játékokhoz vezetett ugyanis a kistinik között
(18+) Iskolák kérlelik a szülőket: ne engedjék gyermekeiknek megnézni a véres koreai Netflix-sorozatot, a Squid Game-t

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 10. 15.
A köztudatba villámgyorsan berobbanó Squid Game (Nyerd meg az életed) elképesztő sebességgel tett szert hatalmas népszerűségre. Azonban a sorozatban szereplő véres játékokat utánozni kezdték egyes iskolákban, illetve Párizsban megnyílt „Squid Game” pop-up (ideiglenes) bolt előtt is verekedés tört ki. Utóbbinak a körülményei ismeretlenek.

Egy párizsi „Squid Game” pop-up bolt előtt néhány nappal ezelőtt verekedés tört ki, melyről több videó is napvilágot látott Twitteren.

Az üzletetet a Netflix nyitotta meg nemrégiben, ahol lehetősége van a sorozat rajongóinak arra, hogy részt vegyenek a műsorban szereplő néhány versenyszámban. Több millióan nézték meg rövid idő alatt az esetről készült videót.

Azt azonban nem tudni, mi állhatott a verekedés hátterében. A párizsi rendőrség nem közölt részleteket az eset körülményeiről. #SquidGame jelöléssel látta el a feltöltő a felvételt.

Iskolai Squid Game

Az erőszakos dél-koreai túlélésős drámában, a Squid Game-ben az eladósodott versenyzők a játszótéri játékokra emlékeztető, halálos megmérettetéseken vesznek részt. Ebben a disztópikus világban a szegények lényegében lemondtak az élethez való jogukról.

A sorozat első részében egy olyan játékot kell játszania a résztvevőknek, melyben egy baba figura forog körbe, és ha észleli, hogy mozognak a játékosok, agyonlövi őket.

Belgiumban a hét folyamán egyik iskola arra figyelmeztette a szülőket, hogy 11 éves korú diákok ugyanennek a játéknak a sajátos változatát kezdték el játszani.

Csak itt nem agyonlőtték, hanem megütötték azt a társukat, akit rajtakaptak, hogy mozog.

Az egyik diáklány elmondta, hogy látta, amint az egyik osztálytársát a földhöz nyomták, ütlegelték és ostorozták, mikor vesztett.

A briteknél is figyelmeztetést adtak ki

Noha a sorozat nyomán hasonló erőszakra még nem került sor a brit játszótereken, a helyi tanárok aggodalmuknak adtak hangot, hogy a gyermekek súlyos erőszaknak vannak kitéve már egészen fiatal korban.

Az angliai Deal városában működő Sandown School-ban plusz órákat tartanak a 8 és 10 év közötti gyermekek számára arról, hogyan védekezzenek az online világban, és a korhatáros tartalmak veszélyeivel szemben.

A szomszédos Goodwin Academy biztonsági csapata pedig levelet intézett a szülőkhöz a sorozatban látható jelenetek kapcsán.

A londoni Ilfordban pedig az egyik meg nem nevezett iskola beszámolója szerint arra lettek figyelmesek, hogy

a gyerekek a sorozatban szereplő játékok „helyi változatát” játszották. 

Ami a sorozat korhatáros besorolását illeti, 15 éves kortól ajánlják annak megtekintését, és figyelmeztet is a Netflix, hogy a sorozatban erőszakos, illetve szexuális tartalom látható, valamint öngyilkosság.

John Jolly, az Egyesült Királyságban működő a Parentkind vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy „ahol ilyen jellegű aggályok merülnek fel – különösen akkor, ha a 15 évnél fiatalabb gyermekek tekintik meg otthon a műsort –,

a szülőknek mérlegelniük kell, hogy engedik-e annak megtekintését gyermeküknek, vagy sem”.

Szerinte élni kell a szülői felügyelet lehetőségeivel ilyenkor, különösen amikor felnőtt tartalmak is felbukkannak a fiatalok által nyomon követett műsorban.

A szakértő azt javasolja, hogy ahol az előbbiekhez hasonló esetekre ténylegesen sor kerül, ott érdemes a szülőknek az iskolával közösen fellépni. Ez ugyanis növeli a szülői tudatosságot, és így biztosítva lesz, hogy a gyermek ne csak otthon, de az iskolában is megtanulja, mit szabad, és mit nem.

Sydney-ben már 6-7 éves gyermekek is nézik a sorozatot

Egy Sydney -i általános iskola arra kérte a szülőket, hogy győződjenek meg arról, hogy gyermekeik nem nézik a népszerű Netflix Squid Game című sorozatot, amely „extrém erőszakot és vérzést” ábrázol, mert

a diákok utánozzák a játszótéri játékokat.

Hasonló figyelmeztetéseket adtak ki a perthi, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ázsia és Európa iskolái a dél-koreai show-val kapcsolatban. 

Csak kis számú gyermek jár iskolába Sydne -ben, de tízezrek térnek vissza a tantermekbe a következő két hétben, miután 16 hetes távoktatás során sokan kiterjedt és felügyelet nélküli hozzáférést kaptak a képernyőkhöz.

Linda Wickham, a Sydney nyugati részén található Dulwich Hill Public School igazgatója csütörtökön a szülőknek azt írta, hogy

 hat és hét éves gyermekek elismerték, hogy megnézték a sorozatot, amely az érett felnőttek számára MA minősítésű.

"A Squid Game olyan jeleneteket tartalmaz, amelyek szélsőséges erőszakot és vért, erős nyelvezetet és ijesztő elemeket ábrázolnak, és amelyek a besorolásuk szerint egyszerűen nem valóak az általános és a középiskolás korú gyermekek számára"

- írta Wickham.

Az igazgató arra kérte a szülőket, hogy változtassák meg Netflix -beállításaikat, hogy megakadályozzák, hogy a gyerekek nézzék a műsort, és figyeljék szorosan gyermekeik online tevékenységét.

"A gyerekek könnyen utánozhatják az erőszakos nyelvezetet és az agresszív viselkedést, különösen az otthon határain kívül és az iskolai játszótér tágabb terein"

- mondta.

(Metro/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!