hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Volt brit miniszter: már az iszlamisták irányítják az országot
A Félhold szorításában
Volt brit miniszter: már az iszlamisták irányítják az országot

Fotó: AP / Kin Cheung

2024. 02. 29.
A zsidókkal kezdődött, de nem áll meg ott. Az iszlamizmus úgy tűnik, nemcsak a rendőrséget szorította passzivitásba Nagy-Britanniában, de az elmúlt napokban világossá vált, hogy már magát a parlamenti rendszert és a szabadságjogokat is erősen fojtogatni látszik.

A közelmúltban több botrány is megrázta a brit közéletet: iszlamisták parlamenti képviselőkkel kapcsolatos életveszélyes fenyegetései miatt egy Izraelt érintő szavazás során szakított a megszokott parlamenti eljárással a House of Commons (brit alsóház) házelnöke. Az ügy kapcsán ismét felizzott a vita amiatt, hogy az egyre növekvő iszlamista rétegnek mekkora a befolyása a szigetországban, és hogy valójában ki is irányít Nagy-Britanniában. Rengeteg heves kritikát kapott Suella Braverman volt belügyminiszter, aki a The Telegraph hasábjain le merte írni, hogy gyakorlatilag már az iszlamisták irányítanak, majd később Lee Anderson képviselő is össztűz alá került, miután ugyanezt London városával kapcsolatosan kijelentette.

Rendhagyó irányt vett a brit képviselőház ülése a napokban, mikor Sir Lindsay Hoyle házelnök úgy döntött, szakít az addigi konvencióval és engedélyezi a balközép Labour pártnak, hogy kiegészítést nyújtson be az SNP párt egy indítványához. A döntés hosszú ideje fennálló gyakorlattal ment szembe, mely egyszerű okra vezethető vissza: a politikusok féltik testi épségüket az iszlámhoz köthető témákkal kapcsolatosan, és ennek alapján hoznak döntéseket. De hogyan is jutottunk el idáig?

Forrás: House of Commons
A brit házelnök elmondta, a terroristák képviselőkre irányuló életveszélyes fenyegetései miatt bontotta meg az ülés rendjét. (Forrás: House of Commons)

Megosztott a Labour Izraellel kapcsolatosan

Az izraeli–gázai háború témája volt a katalizátor. A hírhedten antiszemita múltú Labour párt Izrael-barát vezetője, Sir Keir Starmer tavaly novemberben az ügyben elfoglalt pozíciója miatt bajba került párttársai körében, mikor utasította a képviselőit, hogy egy azonnali gázai tűzszünetet követelő indítvánnyal kapcsolatos szavazáson tartózkodjanak. 56 Labour-képviselő azonban fellázadt, és támogatta az indítványt, mely azzal, hogy a „palesztin nép kollektív büntetésének” végét is követelte, egyúttal burkoltan kimondta, Izrael háborús bűnös. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!