Aktuálishetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aggasztó jövővel néznek szembe a zsidó közösségek a brit és francia választások után
Aggasztó jövővel néznek szembe a zsidó közösségek a brit és francia választások után

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 07. 10.
A franciaországi és a brit parlamenti választások eredményei kellemetlen jövőt vetítenek előre a helyi zsidó közösségek számára, akik különösen október 7-e óta egyre növekvő mértékű és brutalitású antiszemita támadásokat kell, hogy elszenvedjenek.

Mint ismeretes, a július 4-ei brit választásokon elsöprő győzelmet aratott a 14 évig ellenzékben levő szocialista párt, a Labour (Munkáspárt), 326 parlamenti mandátumot megszerezve a 650-ből. Bár a zsidó feleséggel és gyerme­kekkel miniszterelnöki széket elfoglaló Sir Keir Starmer korábbi nyilatkozataiból úgy tűnik, nem kívánja továbbvinni elődje, Jeremy Corbyn megveszekedett antiszemita irányvonalát a zsidó közösséggel és Izraellel szemben, mégis több jel utal arra, hogy ő és pártja még komoly fejfájást okozhat a brit zsidóságnak.

Nagy-Britannia zsidó közössége évtizedekig nagyjából centristának számított, de mindez 2015-ben megváltozott, amikor Jeremy Corbyn lett a Labour vezetője.

A pártban hamarosan súlyos antiszemita irányvonal látszott kibontakozni, így a brit zsidók történelmi számban hagyták ott a 2017-es és a 2019-es választásokon, és Corbyn az utóbbit már elsöprő hátránnyal veszítette el. A körülbelül 290 ezerre becsült tábor a 2019-es választásokon a súlyosan zsidógyűlölő politikát folytató pártra mindössze 11 százalékban szavazott, ez az arány azonban az idei választáson nem kevesebb mint 40 százalékra kúszott fel – írja a The Forward amerikai progresszív zsidó lap. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!