hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kötelező sorozással erősítenék meg a legyengült európai haderőket?
Világháborús készülődés
Kötelező sorozással erősítenék meg a legyengült európai haderőket?

„Lesznek francia csapatok Ukrajnában. Nem lesznek vörös vonalak. Én vagyok Franciaország elnöke, és én döntök.”(Fotó: AP / Christophe Petit-Tesson)

2024. 03. 21.
Európai országok sora készül háborúra, miközben a hivatásos haderők állománya folyamatosan csökken, és kevesen választják a katonai pályát. Nem meglepő, hogy egyre több országban állítják vagy állítanák vissza a kötelező sorozást.

„Európának meg kell erősítenie a védelmi képességeit, és át kell kapcsolnia hadigazdasági módra.” Ezek a nem túl fényes jövőképet előrevetítő szavak Charles Micheltől, az Európai Tanács elnökétől származnak, aki a hét második felére csúcstalálkozóra hívta a tagállamok vezetőit Brüsszelbe. A lapzártánk után kezdődő megbeszélés témája az Ukrajnának szánt katonai segítségnyújtás lesz.

Ahogy azzal több cikkünkben is foglalkoztunk mind a hetilapban, mind a Hetek online felületein, Európa több vezetője hónapok óta készíti a kontinens közvéleményét egy esetleges Oroszország elleni háborúra, vagy ha úgy tetszik: a harmadik világháborúra. Az első fecskék a svédek voltak, ott miniszteri szinten kezdtek el arról beszélni már januárban, hogy „Svédországban is lehet háború”. Hozzá hasonlóan nyilatkozott meg több balti tagállam vezetője is, az igazi nehézbombát azonban Macron elnök dobta le, aki nyugati katonák Ukrajnába küldéséről kezdett el beszélni néhány héttel ezelőtt, majd így fogalmazott: „Készek vagyunk minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználni a célunk elérése érdekében, vagyis azért, hogy Oroszország ne győzzön.” Egy interjúban pedig úgy nyilatkozott: „Lesznek francia csapatok Ukrajnában. Nem lesznek vörös vonalak. Én vagyok Franciaország elnöke, és én döntök.” Macron a hírek szerint mindent megtesz, hogy hasonló álláspontra helyezze a jelenleg még vonakodó német kancellárt, Olaf Scholzot, legnagyobb támogatója pedig kétségkívül a Donald Tusk vezette Lengyelország.

Már lehetnek franciák Ukrajnában

Úgy tűnik, hogy a francia elnök háborús terveit az orosz titkosszolgálatok is meg tudják erősíteni: az úgynevezett Külső Hírszerző Szolgálat a héten kiadott egy közleményt, amely szerint Franciaországban már felkészítés alatt áll egy Ukrajnába vezénylendő katonai kontingens, amely kezdetben kétezer fős lesz. A hírszerző szolgálat megjegyzi, hogy egy ilyen jelentős alegységet nem lehet észrevétlenül átdobni Ukrajnába – ilyen módon ez az alakulat az orosz fegyveres erők támadásainak kiemelt legitim célpontjává válik. „És ez azt jelenti, hogy olyan sors vár rá, mint minden franciára, aki valaha is karddal a kezében érkezett az orosz világ területére” – fogalmaznak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!