hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háborús üzenetekkel tesztelik az európai lakosságot
Tabut döntött a francia elnök
Háborús üzenetekkel tesztelik az európai lakosságot

Csapatokat küldeni egy háborúba felér egy de facto hadüzenettel.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix )

2024. 02. 29.
A hét elején nyugati csúcsvezetők ültek össze Párizsban, hogy Ukrajna jövőjéről tárgyaljanak, majd Emmanuel Macron kijelentette: nem zárható ki, hogy nyugati csapatokat küldjenek a frontra. A francia elnök szavaitól ugyan elhatárolódtak a szövetségesei, felmerül a kérdés: elszólta magát az Élysée-palota ura, vagy csak a nyugati közvéleményt akarta felrázni az apátiából?

„Közvetlen katonai össze­csapáshoz vezet Oroszország és a NATO között, ha nyugati kontingenseket vezényelnek Ukrajnába” – így reagált a Kreml a francia elnök szavaira, aki a napokban arról beszélt, hogy nyugati vezetők megvitatták annak lehetőségét, hogy csapatokat vezényeljenek  Ukrajnába, de egyelőre nem jutottak konszenzusra. Emmanuel Macron egy Ukrajna támogatása ügyében megtartott párizsi konferencia után beszélt erről, amin húsz európai vezető vett részt, többek között Olaf Scholz német kancellár, Mark Rutte holland miniszterelnök és David Cameron brit külügyminiszter. Macron a csúcstalálkozó után arról is beszélt, hogy ugyan nincs egyetértés a szárazföldi csapatok támogatásáról, de semmit sem szabad kizárni. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Oroszország ne győzzön” – szögezte le a francia elnök.

Macron szavaira válaszolva a Kreml nevében nyilatkozó Dmitrij Peszkov kijelentette: „Ez esetben már nem a valószínűségről, hanem az elkerülhetetlenségről kell beszélnünk. Így fogjuk értékelni a dolgot. És ezeknek az országoknak is így kellene értékelniük, és tudatában kell lenniük a felelősségnek, és fel kellene tenniük maguknak a kérdést, hogy ez megfelel-e az érdekeiknek, és főleg országuk polgárai érdekeinek.” Az orosz elnöki szóvivő fontos új elemnek nevezte magát a tényt, hogy tárgyalás témája lett, hogy a NATO-országokból néhány kontingenst küldjenek Ukrajnába. Mint mondta, a francia elnök felszólalásainak minden más részlete elhangzott már valamilyen formában. Moszkva ugyanakkor azt is rögzítette, hogy Európában nincs konszenzus a katonák Ukrajnába küldésének kérdésében, és számos olyan ország, amely részt vett a párizsi találkozón, a józan értékelésnél maradt azzal kapcsolatban, hogy milyen potenciális veszéllyel jár közvetlenül belekeveredni a háborúba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!