hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki és mikor áldozhatja fel a vörös teheneket Izraelben?
Minden készen áll az ősi szertartásra Jeruzsálemben
Ki és mikor áldozhatja fel a vörös teheneket Izraelben?

Forrás: Israel365-News

2024. 04. 03.
Ahogyan arról korábban beszámoltunk, 2022 szeptemberében öt hibátlan vörös üsző érkezett az Egyesült Államokból Izraelbe. A különleges állatok ahhoz a bibliai rendelkezéshez kapcsolódnak, amely szerint vörös tehén hamva szükséges a Törvény előírásai szerint a zsidó papság megtisztításához.

„Kétezer év óta most először van remény arra, hogy hibátlan, kétéves kort megért vörös üszők állnak rendelkezésre ahhoz, hogy feláldozhatók legyenek a bibliai parancs szerint” – mondta a Heteknek Elijahu Berkowitz rabbi, aki kezdettől fogva végigkísérte az értékes állatok történetét. Lapunkban részletesen olvashattak arról a rendkívüli utazásról, amellyel sikerült Texasból Izraelbe szállítani a teheneket anélkül, hogy elveszítették volna rituális tisztaságukat. (Csodák sorozata kellett ahhoz, hogy Izraelbe jussanak a vörös üszők. Hetek, 2022. szeptember 26.)

Az állatokra vonatkozó bibliai szakasz Mózes negyedik könyvében található: „Ez a törvény rendelése, amelyet parancsolt az Úr, mondván: Szólj Izrael fiainak, hogy hozzanak hozzád egy veres tehenet, épet, amelyben ne legyen hiba, amelynek nyakán iga nem volt” (4Mózes 19:2).

Megérkezésük után a teheneket Izrael ősi fővárosában, Silóban őrzik, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett, miután több terrorfenyegetés is érte az állatok miatt Izraelt. Abu Obeida, az Izz ad-Din al-Kasszam Brigádok, a palesztin Hamász terrorszervezet katonai szárnyának katonai szóvivője a Gáza elleni izraeli háború 100. napján a televízióban azt állította, hogy az október 7-én végrehajtott, legalább 1200 halálos áldozattal járó terrortámadást „az Izraelbe érkező öt vörös üszővel kapcsolatos tevékenység” váltotta ki. Mint ismert, a Hamász az akcióját „al-Aksza özönvíz” fedőnévvel látta el, azt állítva, hogy ezzel akarta megakadályozni a jeruzsálemi zsidó templom újjáépítésére vonatkozó terveket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!